
Любопитно 22.03.2023 11:42 Снимка: ДНЕС+
Каква е разликата между черен, зелен и бял чай?
Макар произходът му да е някъде в далечна Азия, в днешно време чаят се е превърнал в масов продукт в световен мащаб. Той е ободряваща и тонизираща напитка, обичайна част от ежедневието ни. Освен това е и лесно достъпен и дори в кварталния магазин може да открием множество от разновидностите му - от черен, през червен, дори до бял.
Интересното, всъщност е, че повечето видове чай произлизат от едно и също растение. Но замисляли ли сме се по какво точно се различават отделните сортове един от друг и какво ги прави уникални и с различно действие върху нашия организъм. От Real Simple хвърлят известна светлина в тази насока.
Черен чай
Черният е най-популярната разновидност на сортовете чай, добивани от листата на чаеното дърво Camellia sinensis.
Основната разлика между различните видове е времето, през което набраните листа се окисляват, преди да бъдат изсушени. Окисляването води до покафеняване на листата и променя вкуса им. Листата от черен чай съответно се окисляват най-дълго време и заради това развиват малцовия, характерен плътен вкус.
Често листата от черен чай се предлагат натрошени на малки парчета, а причината е, че това насърчава окислителния процес.
Чаша черен чай обикновено съдържа между 40 и 60 милиграма кофеин,което го прави идеален за добър старт на деня. Помага и за поддържане на здравето на сърцето, благодарение на флавоноидите - вещества със силно антиоксидантно действие.
Зелен чай
Ако искаме да опитаме по-чистия, тревист вкус на растението Camellia sinensis, то тогава може да посегнем към зеления чай. В този случай, листата се нагряват за кратко след като бъдат набрани, за да предотвратят окисляването и да запазят естествените си качества.
Чаша зелен чай обикновено съдържа между 30 и 50 милиграма кофеин и висок процент полифеноли - антиоксидантни съединения, които предпазват тялото от множество болести. Енергизиращ и успокояващ, той е чудесна напитка за сутринта или ранния следобед.
Бял чай
За производството на бял чай листата на Camellia sinensis се берат преди да са се отворили напълно, когато младите пъпки все още имат леко покритие от бели власинки. След събирането им, листата се оставят да се окислят за няколко часа, преди да бъдат изсушени. Крайният продукт е лек, деликатен чай с флорални нотки.
В една чаша се съдържат между 15 и 30 милиграма кофеин. Подобно на другите сортове чайове, белият е пълен с антиоксиданти и може да намали възпаленията в организма.
Чай ройбос
Тази леко червеникава на вид напитка се добива от растението Aspalathus linearis, виреещо в Южна Африка. Начинът на добиване е подобен - стъблата и листата на растението се окисляват и изсушават, като по време на процеса придобиват характерния червен цвят.
Чаят ройбос има мек, леко сладникъв орехов привкус. Не съдържа кофеин, но за сметка на това е пълен с антиоксиданти и е изключително полезен за сърцето.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.30722 |
![]() |
10 | 3.8214 |
![]() |
100 | 4.48586 |
![]() |
1 | 1.73821 |
Последни новини
- 16:17 WSJ: Няма да отстъпят, няма да предадат; Путин гради нова политическа сила - ветераните от армията
- 16:06 Конгресът на САЩ разреши на Германия да достави на Украйна ракети Patriot и боеприпаси
- 15:55 Байерн се сбогува с един от любимите си синове
- 15:45 Виетнам и Русия задълбочават сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността
- 15:33 Драма и горещи страсти - Спортинг оцеля в червения "Ад" и капарира титлата
- 15:23 Британец взе първия часовник, а фаворитът Роглич поведе в "Джиро д'Италия"
- 15:13 Москва: Украйна наруши 14 043 пъти тридневното примирие от 8 до 10 май
- 15:02 Заловиха наркотици в автобус, влязъл от България, на Капъкуле