
Любопитно 17.04.2023 14:04 Снимка: ДНЕС+
Как някои здравословни храни могат да ни навредят?
Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.
Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.
"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок, предава БНР.
И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното.
"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.
Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.
Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително.
Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.
И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.30722 |
![]() |
10 | 3.8214 |
![]() |
100 | 4.48586 |
![]() |
1 | 1.73821 |
Последни новини
- 02:23 Путин в среднощно изявление: Предлагаме нови преговори в Истанбул още на 15 май, без условия
- 21:21 "Спартак" Варна загуби на "Коритото" от Берое
- 21:03 Хороскоп за неделя, 11 май 2025 г.
- 19:36 Лъв XIV към кардиналите: Трябва да продължат ценното наследство на папа Франциск
- 19:24 Токсичен облак от хлор покри част от Каталуния след пожар в индустриална зона
- 19:12 БСП: Време е за еврото – няма да подкрепим референдума на Радев
- 19:01 Напредва строителството на новия път до Зографския манастир
- 18:49 Партията на Доган: Нашият избор е направен още преди 35 години. Ориентацията ни е евроатлантическа