Как да изберем правилния слънцезащитен продукт

Любопитно 24.05.2023 15:55 Снимка: ДНЕС+

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт

С настъпването на по-топлите дни идва и мисълта, че е време и за слънцезащита. Препоръката на дерматолозите е да я използваме на лицето си целогодишно, но особено през лятото е много важно да заложим на правилните продукти и за тяло, за да предпазим своята кожа.

На пазара има огромно разнообразие от кремове, лосиони, спрейове, стикове, олиа и какво ли още не, сред което е лесно да се объркаме и трудно да направим точния за нас избор. Разбира се, всеки има своите индивидуални предпочитания за марка и консистенция, но е важно да спазваме и някои основни препоръки при избора на слънцезащитен продукт.

Фактор

За ежедневна защита е добре да заложим на SPF 30 или SPF 50. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-сигурна е защитата от UVB радиацията. Трябва да сме особено внимателни с продуктите със SPF 10 или по-малко - те са с цел увеличаване на тена и са подходящи, ако вече имаме придобит загар. И отново не се препоръчват за използване през целия ден на плажа, защото не носят почти никаква защита.

Снимка 619405

Източник: iStock

А дори и да сме нанесли продукт с висок фактор, не бива да се успокояваме, че сме направили достатъчно и да злоупотребяваме с излагането на слънце. Дори продуктът да е с SPF50+ ако не го подновяваме редовно (на всеки два-три часа), отново не сме защитени.

Водоустойчивост

Да, тя е важна не само когато сме на плажа. Защото и в ежедневието потенето в жегите също може да компрометира защитата, която ни осигурява нанесеният продукт. И ако той не е водоустойчив, няма да бъдем защитени толкова, колкото ни се иска.

Обхват

Слънцезащитният продукт трябва да предпазва от различните видове лъчи. UVA лъчите водят до състаряване на кожата, а UVB предизвикват изгаряния и ракови образувания.

Снимка 619403

Източник: iStock

Тип на кожата

Разбира се, добре е да се съобразим с него, когато избираме слънцезащита. Ако кожата ни е суха, може да изберем продукт, в чиито състав има вложени хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина например. За сухата кожа е изключително важна слънцезащитата, защото при нея се наблюдава нарушена кожна бариера, която позволява по-лесно увреждане от слънчевите лъчи. 

Ако кожата ни е мазна, трябва да заложим на некомедогенни продукти, които не запушват допълнително порите. Препоръчителни са по-леките формули - лосион вместо крем например. За лице пък е добре да залагаме на формули с матиращ ефект, за да избегнем неприятното лъщене.

За чувствителна кожа за препоръчителни минералните (като цинков оксид) пред химичните филтри в слънцезащитните продукти, защото те предизвикват по-малко дразнение. Добре е да се избягват и всякакви аромати и други допълнителни съставки. Колкото по-проста формула, толкова по-добре.

Снимка 619404

Източник: iStock

Филтри

Като стана въпрос за тях, те биват химични и минерални и осигуряват защита чрез различни вещества. Продуктите с минерални филтри съдържат само цинков оксид или комбинация с титаниев диоксид. Те се смятат за по-безопасни. Образуват върху кожата защитен филм, който отразява UV лъчите. Обикновени тази слънцезащита е по-плътна и трудна за нанасяне, защото оставя бели петна.

Химичните филтри абсорбират UV лъчите и предпазват от проникването им в кожата чрез специални съединения, които съдържат. Подобни продукти попиват по-лесно в кожата, но могат да предизвикат дразнене, ако е по-чувствителна.

Съставки

Слънцезащитните продукти обикновено имат доста дълго съдържание, в което е лесно да се объркаме. Важно е да запомним, че има няколко съставки, които е добре да не присъстват в него. И на първо място това са оксибензон, който се абсорбира от кожата и може да повлияе на нивата на хормоните, както и октокрилен, за който се смята, че може да доведе до образуване на меланоми, предава Everyday Health./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062