Как да изберем диня, която е зряла и сочна

Любопитно 14.06.2025 16:26 Снимка: ДНЕС+

Как да изберем диня, която е зряла и сочна

Как да изберем сладка и зряла диня е умение, което изглежда маловажно, но съвсем не е такова. Защото рискът да се сдобием с безвкусна версия на един от най-любимите летни плодове е голям.

С помощта на няколко визуални и звукови индикатора обаче лесно можем да се сдобием със сочна яркочервена диня. Ето кои са те.

Светлото петно, където е лежала върху земята

Този обезцветен участък на кората на динята от едната й страна показва колко е зряла. Млечно жълт до оранжев цвят на петното означава добре узряла диня. Бял или бледожълт - че е зелена.

Как е зреела е от значение

Ивиците на кората

Те трябва ясно да се разграничават по цвят една от друга - зелените да са тъмнозелени, а светлине - бледожълти.

Прочутото почукване

Динята - за разлика от много други неща - е добре да бие на кухо. Тогава е зряла.

Ивиците също се гледат

Тежест

Ако две дини са еднакви по големина, но едната е по-тежка от другата, то тя е по-зрялата и по-сладката.

Форма

По-кръгъл и добре оформен плод в сравнение с овален например е гаранция за повече сладост, защото захарите са се разпределили равномерно.

Червена и сочна - както всички я предпочитат

Твърдост

Динята трябва да е твърда, без меки петна и каквито и да било наранявания. И трябва да имаме предвид, че за разлика от други плодове, веднъж откъсната динята спира да зрее, пишат Real Simple.

CHF CHF 1 2.08979
GBP GBP 1 2.29962
RON RON 10 3.88601
TRY TRY 100 4.30824
USD USD 1 1.69895