
Любопитно 02.05.2021 14:09 Снимка: ДНЕС+
Храни, увеличаващи риска от инсулт
Прекомерната консумация на червени меса, сирене и яйца може да доведе до инсулт и тромбози при хора на възраст над 45 години, заяви специалистът по клинична и лабораторна диагностика Александър Карасев.
Той призова да не се яде червено месо повече от два пъти седмично, а порцията да не надвишава 150 грама.
Според лекаря някои бактерии са в състояние да направят много токсично съединение с горните продукти.
"Нарича се триметиламин. Черният ни дроб се опитва да се отърве от него, окислява го, а съединението се нарича TMAO. То директно уврежда ендотела", обясни лекарят.
Карасев отбеляза, че увреждането на ендотела, заедно с колебанията в нивата на глюкозата, водят до образуването на атеросклеротична плака. Турбулентното движение на кръвта започва около грубата атеросклеротична плака, която е източник на тромбози и впоследствие на инсулт./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.08289 |
![]() |
1 | 2.25378 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.05968 |
![]() |
1 | 1.67208 |
Последни новини
- 22:13 Хороскоп за неделя, 7 септември 2025 г.
- 20:21 Иван Иванов спечели титлата от Откритото първенство по тенис на САЩ при юношите
- 19:37 Звездата, която създава тенденции, а не ги следва
- 19:27 Парапланерист е паднал върху скали в района на Габрово
- 19:18 Десети ден продължава гасенето на пожара в Национален парк "Рила"
- 19:09 Неудържимата Варгас прати Турция на исторически световен финал
- 19:00 Знамената на Съединението в Националния военноисторически музей само на 6 и 7 септември
- 18:48 Пенсионната ни система е сред най-малко ефективните в намалението на бедността