Хладилникът, годността на храните, защо и как да го почистваме според експертите от CDC

Любопитно 18.07.2021 12:30 Снимка: ДНЕС+

Хладилникът, годността на храните, защо и как да го почистваме според експертите от CDC

Миналата седмица в Щатите са иззети около 30 пилешки продукта на компанията Tyson заради сигнали за хранителни отравяния. И това става повод от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да напомнят колко е важно да се поддържа чист хладилникът.

Често проблемът не е само в производителите, а и в начина, по който се грижим за техниката вкъщи. Хладилникът е един от най-важните уреди, особено през лятото. Но високите температури влияят отрицателно и на нас, и на него.

Ето защо в момента трябва да сме още по-внимателни и да го поддържаме чист. В противен случай рискуваме да си навлечем куп здравословни проблеми.

От американската здравна агенция CDC дават и няколко ценни съвета относно хигиената.

Започват с това винаги да забърсваме, ако разлеем нещо, при това не с какво да е, а с кърпа, напоена в гореща вода и сапун. След това трябва отново да минем отгоре с чист мокър парцал, за да заличим следите от сапуна.

Независимо от градусите навън или в помещенията, премахването на остаряла храна е добре да се превърне в рутина. "Създайте си навик веднъж седмично да изхвърляте нетрайни продукти, които вече не са годни за консумация", казват от CDC.

И понеже не сме специалисти и често не можем да преценим кога е дошъл моментът да се сбогуваме с даден вид храна, експертите дават конкретни примери и в това отношение.

"Общото правило за съхранението в хладилник на остатъци от ястия е четири дни, а за сурово птиче и смляно месо - до два дни", цитират препоръките от Eat This, Not That!.

С почистващите препарати за вътрешността на хладилника също е важно да сме изключително внимателни. Някои от тях могат да увредят вътрешното покритие, което пък би се отразило върху регулирането на температурата./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448