
Любопитно 22.05.2025 18:50 Снимка: ДНЕС+
Готвач със седем рекорда на Гинес създаде менюто на Седмицата на турската кухня в София
Посолството на Република Турция в София беше домакин на официална гала вечеря в хотел „Рамада“ по случай Седмицата на турската кухня – глобална инициатива за честване на богатото кулинарно наследство на Турция.
Вечерта събра високопоставени лица, културни дейци и дипломатически представители в едно оживено честване на вкуса, традицията и турското гостоприемство.
Събитието се проведе под патронажа на Негово Превъзходителство посланик Мехмет Саит Уянък и на него присъстваха видни личности, сред които бившият министър-председател Симеон Сакскобурготски, председателят на парламента Наталия Киселова, главният мюфтия на България, висши служители от министерствата, както и представители на водещи турско-български бизнеси и неправителствени организации.
Специално приготвеното меню за вечеря беше създадено за събитието от шеф Йонер Чулфаз, президент на TAŞKAPON (Конфедерация на всички готвачи и сладкари на Турция), който представи на гостите същността на националната кухня чрез изискано кулинарно преживяване.
Програмата включваше изпълнения на живо от Трио Арабоглу и Дуо Белисимо от Държавната консерватория на Тракийския университет в Одрин.
В своята встъпителна реч посланик Уянък подчерта обединяващата сила на кухнята и нейната роля за насърчаване на междукултурния диалог и приятелство.
Като част от гала вечерята, на гостите беше представена и специална изложба на известния български художник Хубен Черкелов, представяща неговата артистична интерпретация на турската лира и нейната символична сила.
Събитието подчерта значението на гастрономията като форма на публична дипломация и отрази силните връзки между Турция и България.
Вечерта стана възможна с подкрепата на основния спонсор Duygu İnşaat, както и с приноса на Ramada, Yeni Güler Gıda, Joker Dental, ID Fine, Beyazhan и Sarıyer İçecek.
Ето какво сподели шеф Йонер Чулфаз, под чието ръководство работи цяла плеяда готвачи:
Целта ни надхвърля тази да представяме турската кухня, а да създадем едно културно взаимодействие и взаимно опознаване между културите, тъй като храните, напитките, културата на хранене на Балканите и Средна Азия много си приличат. Имаме екипи в Татарстан, в Лондон. По-важното е чрез храната хората да се опознават, да имат културно взаимодействие.
Имам 7 рекорда, вписани в Гинес. Единият е за най-голямата баклава в света - 11 хиляди парчета. Другият е в категория "Мезета", където бяхме направили 1453 мезета. И най-голямата торта с дължина 3,5 километра. Най-голямото чий кьофте. По-важното от рекордите, които поставяме, е че храната е носител на културата. Храната означава любов между хората. Където има война, храната не може да бъде споделена.
За първи път имаме представяне на турската кухня по този начин с поднасяне на храна на маси, като са представени всички 7 региона с порции за 250 души. Всички продукти които използваме са докарани от Турция, но тук разточихме корите за баклавата и замесихме чий кюфтето.
Нашата цел е не само в Турция, а и в другите райони на света да има движение за запазване на гастрономическото наследство и споделяне на рецепти, а и да се учим от други националности.
Менюто за тази гала-вечеря направих в рамките на половин час като се постарах да има гозби от всички краища на Турция. То никога няма да бъде повторено. Когато ме поканят догодина, ще създам съвсем друго.
Когато отидете в Турция, съобразявайте гастрономическите си търсения с региона, който посещавате. Ако сте около Черно море, препоръчвам да опитате всички зеленини. По-навътре в Анадола ястия със зехтин и риба, в Източен Анадол - по-тежките месни храни. На Югоизток пак натежават ястията тип кебап. НО ако отидете в Истанбул, въпреки че туристите търсят предимно кебап и дюнер, градът има специфични гозби. Проблемът е, че те се предлагат на закътани места.
Хубаво е човек да опита специалитетите на региона, който посещава, например в град Кайсер е добре да хапнете мантъ, тип пелмени. Керемид кебап се предлага в Истанбул.
През февруари бях в България и на едно изложение се запознах със специфични местни здравословни ястия. Прави ми впечатление, че няма млади хора, които да представят националите гозби на туристите у вас.
Последно бях в Индонезия. От мен поискаха да сготвя лично за държавните мъже. Замислих се какво бих могъл да направя с продукти налични там и в моята страна. И им сготвих суши, в което освен ориз сложих боб, червен лук. Те бяха много изненадани. Ако им бях поднесъл просто боб върху ориз нямаше да бъдат впечатлени, сервирах им го но начин, близък до тях.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09135 |
![]() |
1 | 2.31569 |
![]() |
10 | 3.85697 |
![]() |
100 | 4.44984 |
![]() |
1 | 1.72761 |
Последни новини
- 19:34 Фотограф съди Дженифър Лопес за използвана снимка от парти без разрешение
- 19:27 Израелският външен министър обвини Европа в антисемитско подстрекателство
- 19:19 Ева Майдел е определена за докладчик на ЕП за готовността на България за еврозоната
- 19:12 Кремъл: Не знаем какво е казал Тръмп на европейците след разговора с Путин
- 19:05 Съветник на Путин: СССР де юре съществува и конфликтът в Украйна е вътрешен процес
- 19:00 Съдят варненка за имотни измами с използване на фалшиви документи
- 18:58 Долната камара на Конгреса на САЩ одобри законопроекта на Тръмп за намаляване на данъците
- 18:50 Готвач със седем рекорда на Гинес създаде менюто на Седмицата на турската кухня в София