8 съвета, за да бъде аналният секс безпроблемен

Любопитно 15.07.2021 10:23 Снимка: ДНЕС+

8 съвета, за да бъде аналният секс безпроблемен

Когато се заговори… всъщност проблемът се състои в това, че сред най-различните варианти за секс, около аналният слуховете и недомлъвките са най-много. Масово е разпространено мнението, че той винаги е съпроводен от болка, не е приятен и може да повлече след себе си различни нежелани последици. Това, разбира се, съвсем не е така. Специалистите са онези, до които следва да се допитаме, ако желаем да хвърлим малко светлина към онези зони от тялото ни, които рядко биват огрявани от слънце.

Болката може да се избегне

Няма изследвания, които да потвърждават болезнените усещания и вероятността от травми по време на анален секс. Жените, които практикуват такъв, споделят, че най-често допусканата грешка е в „сготвянето“ на цялото „тайнство“: позволяват въвеждането на пениса прекалено бързо, не успяват да се отпуснат или не използват лубрикант.

Как трябва да постъпим?

Сексолозите сравняват първия анален секс с лишаването от девственост: при достатъчна подготовка, неприятните усещания просто няма да ги има. Трябва да се има предвид, че ануса, за разлика от вагината, няма собствена система за „смазване“, затова всичко следва да се случва по-внимателно и без бързане. Пръсти, специални секс играчки – това са помощните „инструменти“, които помагат на жената да свикне с усещането. Като допълнение може да се тренират мускулите в тази зона, за да е възможно да ги отпускате в подходящия момент.

Като цяло, отпускането е изключително полезно за онзи, който получава удоволствието. За активната страна в акта се препоръчват бавните, внимателни движения. Важно е двамата да си комуникират и да споделят кое им харесва и кое – не. Грешно е мисленето „ще изтърпя, докато ми поолекне“.

И още един полезен съвет – при анален фингъринг, ползвайте хирургически ръкавици.

А ако все пак има болка?

В такъв случай специалистите са категорични: незабавно спрете акта и изчакайте няколко часа. Болката не бива да се усилва, не трябва да усещате дискомфортни стягания и не бива да се наблюдават кървави следи. При такива симптоми – незабавно посетете лекар! И не е нужно от срам да криете аналния секс под други измислени занимания; за него може и следва да се говори честно и открито.

Случват се и разкъсвания

Терминът „анално разкъсване“ може и да звучи страшно, но зад него специалистите разчитат напълно безобидни микронаранявания на кожата. Те се дължат на това, че кожата около ануса се разтяга по различен начин, а не както вътрешната обвивка на вагината. По принцип при „анално разкъсване“ не се усеща болка, липсват и някакви отделяния. Единствената опасност е, че е възможно по този начин да се заразите, например, с херпес вирус. За това обаче си има спасение – ползвайте презерватив.

Контрацепцията е задължителна!

Анален секс без презерватив е глупаво занимание. Дори и стотици пъти да сте се изследвали, да сте сигурни във верността на партньора, пак следва да го практикувате с презерватив. Защото проблемът се състои в друго: в ануса и по-навътре обитават бактерии, които са характерни само за тази част от тялото. При попадането им в друга област (например в устата, вагината, пениса) тази флора може да предизвика възпалителни и инфекциозни процеси. Така че, след анален секс е задължително добре да измиете всички „използвани участъци от тялото си“ и да изхвърлите презерватива.

За контрола се грижи пасивната страна!

Голяма част от страховете, свързани с аналния секс, се коренят в схващането, че кожата около аналното отверстие се разтяга или се случва неконтролируемо изпускане на газове след акта. Изследователите не разполагат с грамадни масиви от данни по темата, но и наличните са достатъчни, за да се твърди с убеденост: нищо не се разтяга и никакъв контрол не се губи. И изобщо няма значение, колко често практикувате анален секс.

Помнете: не дължите никому нищо

Както и всеки друг секс, аналният следва да се случва само при взаимното съгласие на двамата. Ако на жената това не ѝ се нрави, не е длъжна да го прави. От друга страна не бива да се прави заключението, че ако веднъж не се е получило с този партньор, то и с всеки друг ще е все същото неприятно изживяване. Ако е налице интерес, продължавайте да опитвате. Но помнете, че лубрикантът никога не може да бъде в повече!

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448