8 признака, че в спалнята ви е настанала тишина

Любопитно 20.06.2022 12:22 Снимка: ДНЕС+

8 признака, че в спалнята ви е настанала тишина

И какво може да се предприеме, за да се оправят нещата

Мнозина не си дават сметка, или поне не го правят, преди да е станало късно, че сексуалният живот е динамично променяща се структура. Невъзможно е всичко в този аспект винаги да е прекрасно. Има периоди, когато нещата не вървят и не откриваме източника на проблемите.

Ще се опитаме в кратък списък да изложим „тревожните сигнали“, които да ви подскажат, че нещо не е съвсем наред в живота ви в спалнята. Да се надяваме, че няма да откриете нито една „червена лампа“, която да ви касае.

Сексът започва да се случва, но само по инициатива на един от партньорите

Според сексолога д-р Джес О‘Рейли, често причината за възникване на напрежение между партньорите в интимните двойки е това, че единият не проявява инициатива в секса. „Повечето хора желаят партньорът или партньорката им по-често да се закача на тема секс. Така се чувстваме по-желани“. За щастие, отдавна не живеем времена, в които само мъжът е този, който има право да проявява интереса си от сексуален характер.

Какво може да се направи? Всъщност е доста просто. Ако усетите, че инициаторът на сексуални забавления не сте вие, а най-вече партньорът ви, използвайте момента и го изненадайте. Независимо дали сте мъж или жена, ще усетите наградата от това, да накарате партньора си да се почувства обект на сексуалното ви желание. Но ако вие сте инициаторът на такива забавления и не ви се случва обратното, може би е време да си поговорите с любимия човек.

Отдавна не сте мастурбирали

Да бъдем наясно: мастурбирането не вреди, напротив – полезно е. Без значение дали водите редовен полов живот, дали сте в дълготрайна връзка, самозадоволяването е още една възможност (внимание! Клише!) да откриете нови хоризонти. Най-малкото, което ни носи е опознаването по-добре на телата ни, а при жените не рядко и възможност да открият нови зони и източници на удоволствие. При мъжете нещата в този аспект са малко по-ограничени откъм изненади.

Затова не се двоумете. Ако забравяте сами да си доставяте удоволствие, пропускате много. Не чакайте покани, а си създайте условията и действайте.

Не говорите за секс

В много двойки това е проблем. Създава се бариера, която е трудна за преодоляване. Да, на много от нас постоянно е набивано в главите, че за такива неща не се говори. Дори и да смятате, че сте разкрепостени в секса, не се срамувате да правите секс на светло, готови сте за експерименти, все още е рано да се твърди, че сте способни да говорите с партньорите си открито и честно за секс. А всъщност добрият секс се случва тогава, когато откриете точната „рецепта“ за удоволствието – вашето и на любимия ви човек.

Нещо повече: дори и когато се впуснем да живеем и да правим „секс заради секса“ без да имаме постоянен партньор, пак се налага и е по-добре, да споделим какво търсим да получим. За какво са ни авантюри, ако не задоволяват очакванията ни?

Тук може да се започне от най-лесното. Например, закачки към партньора(ката) от типа „харесвам те без дрехи“ са добро начало. И постепенно разказвайте един на друг какво ви харесва да правите, какво да правят на вас и къде трябва да се поставят граници, ако такива има.

Винаги правите едно и също

Сексуалният живот не е „безкраен празник“ и нещо, което „винаги ни е достъпно под ръка“. Замислете се, дали сценарият, по който протичат забавленията ви в спалнята не е такъв, че да знаете до детайли какво следва да се случи. Ако знаете наизуст как ще „приключи мача“, имате повод за размисли. Защото това не са „празни приказки“. Много са научните изследвания, които категорично доказват, че нивата на допамин, синтезирани като „награда“ за удоволствието, което получаваме, са два пъти повече, ако въпросната награда е неочаквана, отколкото в случаите, когато знаем какво ще получим.

Казусът изглежда малко по-сложен. На въпроса какво може да се направи в случая, има един общ отговор – каквото и да е, което преди това не сте правили. Разбира се, не е желателно промените да са кардинални. Ако никога не сте играли с партньорите си ролеви игри, не бързайте да се трансформирате в строга господар или господарка. По-добре започнете с някаква нова поза, повече шепот в разгара на любовната игра или някакви такива приятни „бонуси“.

Понякога се съгласявате да правите секс, а изобщо не ви е до това

„Секс от съжаление“ – сещате ли се за нещо по-лошо? Често това е проблем повече при жените, защото мъжете не са чак толкова индиферентни. Много жени са споделяли с психолози, че се „прежалват“ само и само да доставят приятни мигове на любимите си. Тук има един нюанс. Ако жената (и по-рядко мъжът) е уверена, че в процеса на заиграване ще се разгорещи и ще се наслаждава, то тогава няма проблем. Но ако толкова не ви е до секс, че цялото действие ще ви накара да стискате зъби и да очаквате колкото се може по-бързо да приключи, по-добре е да намерите начин и да не се занимавате (поне този път).

Тук въпросът е не какво да се направи, а какво да не се прави. Важно е да се помни едно – сексът трябва да доставя взаимно удоволствие. Да го правим, за да угодим на другия е последното нещо, което да изберете.

Единият от двамата партньори нехае за оргазма на другия

Всички знаят, че за жените достигането до оргазъм е по-сложен процес. Едва около 1/3 от жените са щастливки, че могат да достигнат до върха само при вагинален секс. За мъжете е важно да знаят това и да не игнорират нуждите на партньорката си. Да, кулминацията не е най-важното нещо в секса, но си е съвсем приятен завършек, нали?

Същото правило важи и в обратната страна: за някои мъже е трудно да свършат и такива неща не бива да се игнорират. Сексът е удоволствие за двама и нещата никак не са добре, ако не ви е грижа за задоволяването на нуждите на партньора(ката) ви. Не си казвайте, че сега не се е получило, следващият път той/тя ще има по-голям късмет.

За жените този аспект на отношенията има по-категорични измерения. Ако мъжът наистина нехае за това, дали сексът за нея е добър или не, най-добре е да забрави този мъж. Сериозно. По-често нещата опират до това, че мъжът се заблуждава, че жената е свършила, а тя така и не е достигнала до оргазъм. Тогава има лесно решение – да му бъдат посочени алтернативни варианти, защото мъжете, освен с детеродния орган, разполагат и с други възможности да задоволят една жена.

Не се прегръщате след секс

Психолози от университета в Торонто провеждат изследване, в което участват 138 мъже и 197 жени. Тема на проучването е доколко 335-те участници в експеримента са удовлетворени от връзките си. Едно от нещата, които учените искат да разберат, е, какви са факторите, които влияят на качеството на сексуалния живот.

Оказва се, че нито любовната игра, нито самият полов акт са с голямо влияние на степента на удовлетвореност. Прегръдките след секса, обаче, са с решаваща роля за усещането за близост и задоволство. Резултатите от изследването показват, че двойките, които след секс по-дълго време прекарват в прегръдки, ласки и целувки, са много по-доволни от интимния си живот, отколкото онези, които веднага се обръщат на една страна и заспиват.

Ако изпитвате болка по време на секс

Сексът не бива да е болезнено изживяване. Нито за жената, нито за мъжа. Отново при жените по-често се случва да изпитват някакви болки, независимо в кой ден от цикъла правят секс. Тук няма какво да се мисли: ако той или тя по време на секс изпитват неприятни усещания, нужно е да се консултират с лекар.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648