5 здравословни проблема, които възглавницата може да предизвика

Любопитно 09.06.2020 17:55 Снимка: ДНЕС+

5 здравословни проблема, които възглавницата може да предизвика

Когато избираме спалното си бельо, искаме то да е от качествена материя, да има красиви и дълготрайни цветове, да отговаря на размерите на спалнята. Но когато купуваме възглавница, дали се замисляме за това какъв модел трябва да е според това в каква поза спим най-често, дали е хипоалергенна, как и дали се пере.Неподходящата възглавница може да влоши здравето ни и да е причина не само за хъркане и поява на пъпки по лицето, но и:

Болки в шията

Неподходящата възглавница може да е причина за неразположения в областта на шията, в зависимост от вашата поза на сън. Също така е много важно с каква твърдост ще е възглавницата, която ще изберете. Така например, ако спите на една страна, трябва да изберете възглавница, която да е по-твърда, за да осигурите достатъчно опора на врата си. В случай, че спите по корем, ще ви е необходима по-мека възглавница, защото ако е твърде висока или твърда, ще се получи нещо като избутване на главата ви назад, създавайки извивка във врата ви. За спящите по гръб, твърдата и висока възглавница няма да бъде добър избор.

Болки в гърба

Тях почти винаги отдаваме на неудобния стол, на който работим, неправилна стойка, а почти никога не се сещаме, че неудобната възглавница също може да е причина.

Начинът, по който възглавницата ви поддържа главата, шията и раменете по време на сън, може да се окаже причина за дискомфорта ви.

За спящите по корем например, е по-добре възглавницата им да не е висока и да е по-равна. В противен случай може да създадете дискомфорт в долната част на гърба. За тези, които предпочитат да спят на една страна е важно да имат достатъчно висока възглавница, за да поддържат врата и гръбнака в една линия, докато тези, които спят по гръб – възглавница, която ще поддържа естествената извивка на врата им.

Главоболие

Когато възглавницата не ви осигурява необходимата опора, това води до напрежение в шията, което е причина за появата на главоболие.

Алергични реакции

Ако имате проблеми със съня, очите често ви сърбят, главоболие, кихате на сън, будите се с лека хрема, това може да се дължи отново на възглавницата ви и акарите, които се задържат в нея. Затова е важно да изберете качествена възглавница, която може да се пере заедно с пълнежа, не само калъфката.

Нарушения на съня

Без значение дали възглавницата ви предизвиква алергични реакции, болки в гърба и шията, тя може да е причина сънят ви да не бъде пълноценен, да не спите спокойно. Така тялото ви не получава достатъчно време за възстановяване и не е поставено в подходящи условия, както при един удобен матрак и възглавница, тогава лошото качество на съня ще повлияе на целия ви ритъм на живот. Всичко това може да повиши риска от покачване на излишни килограми, диабет тип 2, високо кръвно налягане./az-jenata.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565