Любопитно 07.05.2022 15:09 Снимка: ДНЕС+
5-те най-чести причини за подуване и газове
Подуването и газовете са две от най-неприятните усещания, които изпитваме вероятно ежедневно. Но на всички хора ни се случва. В някои случаи нежеланото чувство може и да е по-засилено и за тези реакции в тялото ни си има обяснение.
За тревоги поводи няма, но е добре да имаме предвид няколко от най-честите причини за подуването и газовете. Така ще знаем какво да избягваме и за какво да внимаваме.
Храните, богати на фибри
Тук се включват пълнозърнестите, зърнените и бобовите, пресните плодове и зеленчуци като броколи, зеле и кейл. Всички те, разбира се, са все полезни и няма причина да ги изключваме от менюто си.
Но също е важно да ги консумираме умерено. В прекомерни количества фибрите просто не могат да бъдат добре обработени от тънкото черво.
Захарните заместители
Чревният ни тракт не се справя добре също и с разграждането на захарните алкохоли. Такива са например сорбитол, ксилитол, лактитол, манитол, малтитол.
Именно тях е добре да избягваме, за да си спестим подуването и газовете. Определено бихме направили услуга на тялото си, ако се откажем от "диетичните" газирани напитки и храните със заместители на захарта.
Поглъщането на много въздух
Може и да звучи странно, но поглъщането на голямо количество въздух е съвсем реална причина. А това обикновено се случва докато дъвчем дъвка, смучем бонбони или пък дишаме през устата вместо през носа докато спим.
Затова, ако сутрин често се будим с газове, вече знаем какво най-вероятно ги предизвиква.
Газираните напитки
Най-логично звучи подуването и газовете да са причинени от пиенето на газирани напитки, а и зловредното им действие е отдавна доказано.
Съдържанието им е буквално предимно от мехурчета въздух. Поглъщайки ги, ни карат да се оригваме, но понякога си проправят път и до червата.
Тъпченето с големи порции
Обилното количество храна, особено богатата на повече мазнини, отнема повече време да бъде храносмелена. Така тя преминава по-бавно през чревния тракт и това води до натрупването на газове.
За да избегнем усещането за подуване, добре е да ядем по-малки порции, и то спокойно, без да се тъпчем. Бързото хранене също води до поглъщането на много въздух и следователно вреди допълнително, пише Self Magazine.
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 10:33 Марко Травальо: През юни да гласуваме масово срещу войнолюбието, което осъди Украйна на смърт
- 10:25 Рашков не познавал Димитрови: Водят му ги, запознават се, черпят се, пак му ги водят…И така 10 пъти…
- 10:21 Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония
- 10:17 2-годишен подкара колата на баща си в монтанското село Мърчево
- 10:15 Главчев след срещата с Радев: Комуникацията продължава, нямам новина за съобщаване
- 10:10 Германски милиардер е заподозрян в инсценирането на собствената си смърт
- 09:59 Според Брюксел от 2025 г. ЕС ще посрещне изобилие от природен газ
- 09:49 "Нотр Дам" 2: Рухна и основната фасада на изгорялата историческа сграда в Копенхаген