Любопитно 22.02.2024 10:11 Снимка: ДНЕС+
5 причини да смятат лука за полезен за здравето
Лукът е зеленчук, който изплзваме почти непрекъснато. В българската кухня той е изключително разпространен и почти не липсва ястие, в което специфичният му аромат да не присъства.
Замисляли ли сте се обаче какви ползи носи за здравето и защо е чудесно да го ядем често?
Има антибактериални свойства
В народната медицина лукът се използва за облекчаване на кашлица и настинка и в наши дни вече има сериозни научни доказателства за антибактериалните му свойства. Той се справя отлично с наличието на стафилококи и ешерихия коли.
Старият лук се определя като най-мощен, тъй като съдържа кверцетин - флавоноид със защитни функции. Поради тази причина зеленчукът може да помогне на тялото да пребори накои доста упорити бактерии.
Поддържа здравето на сърцето
Кверцетинът също има противовъзпалителен ефект и се смята, че заедно с други полезни съединения в лука може да повлияе за добрата работа на сърцето. Хубаво е да се знае и че червеният лук има 2 пъти повече кверцетин от жълтия и зашеметяващите 14 пъти повече от чесъна.
Този зеленчук още намалява кръвното налягане и нормализира нивата на холестерол.
Помага за регулирането на нивата на кръвната захар
По-честото ядене на лук може да помогне и в тази посока. Вече се провеждат проучвания сред хора, страдащи от диабет тип 1 и 2, от които се установява, че изяждането на 100 г суров червен лук значително понижава нивата на кръвната захар след 4 часа.
Този ефект отново се приписва на кверцетина, който взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, черния дроб и скелетните мускули.
Може да е ефективен при регулиране на теглото
След проведени клинични проучвания върху животни и след това върху хора, резултатите показват как лукът влияе върху наднорменото тегло и може да намали риска от затлъстяване, както и да подобри функцията на черния дроб.
Подобрява работата на червата
Лукът е богат на фибри, особено на онези, които помагат за поддържането на здравето на стомашно-чревния тракт.
Въпреки че не можем да усвояваме пребиотичните фибри, бактериите, които живеят в червата, го правят и ги използват като източник на гориво, за да увеличат броя си. Така имунната система става по-устойчива, а храносмилането се подобрява.
Ако имате някакви проблеми с тази система обаче, добре е да се посъветвате със специалист дали е добре да консумирате лук, особено суров.
Още по темата
CHF | 1 | 2.08289 |
GBP | 1 | 2.31959 |
RON | 10 | 3.93464 |
TRY | 100 | 5.18524 |
USD | 1 | 1.76249 |
Последни новини
- 15:14 Огромно задръстване преди "Траянови врата" в посока София, тапа при Кресна и катастрофи
- 15:12 Кристиан Вигенин: Да спрем да коментираме Нинова, тя се обърна срещу нас
- 15:02 Бундестима този път показа голова мощ срещу унгарците
- 14:59 Обрат! Коалицията ДПС-Доган изтегли жалбата си в ЦИК. Няма да изключва ДПС от състава си
- 14:49 Спешните медици все още нямат информация в реално време за свободните легла в болниците
- 14:37 Заблудите за "здравословното" хранене
- 14:25 Сабаленка взе поправителния изпит и е новата кралица на US Open
- 14:14 Атанас Запрянов: Засега не предлагаме на парламента да връща наборната военна служба