
Любопитно 28.06.2025 11:31 Снимка: ДНЕС+
Зеленчукът на скара, който приготвяме погрешно
Патладжанът често е причисляван към типичните летни зеленчуци като тиквички и чушки, но да го сготвим като тях да го прави мазен, горчив или жилав. За разлика от тях, патладжанът е по-плътен, по-сух и силно абсорбиращ. Затоватрябва да го приготвим по различен начин.
Подходящото нарязване
Най-добрият начин да приготвим патладжана за скарата е да го нарежем на кръгчета с дебелина около 1.2 см. По-тънките резени стават жилави, а по-дебелите остават сурови отвътре. С правилната дебелина се постига златна среда: патладжанът омеква отвътре, а отвън хваща апетитна коричка. Освен това, тази форма улеснява обръщането на скарата и намалява риска от залепване.
Вълшебното олио с чесън и люти чушки
За допълнителен вкус се препоръчва ароматно чесново-люто олио, което се приготвя лесно. Смесваме зехтин, накълцан чесън и люспи от люта чушка, загряваме в тиган около 2 минути, докато чесънът стане златист и хрупкав. Прецеждаме олиото, а хрупкавите парченца запазваме за гарниране.
С това олио мажем патладжана два пъти: веднъж преди печене, за да не залепне и да се запече добре, и още веднъж веднага след като е готов - така попива максимум вкус, докато е още топъл.
Солта не е за подценяване
Намазаният с олио патладжан трябва да бъде овкусен със сол и черен пипер непосредствено преди печене. Това помага подправките да полепнат добре и да проникнат в месото на зеленчука, без да излезе влагата от него.
Кога да обърнем
Печем кръгчетата патладжан на средно висока температура около 4 минути от всяка страна. Правилното изпичане означава дълбоки следи от скарата и мека, почти кремообразна вътрешност.
Финални щрихи
След като свалим патладжана от грила, го мажем с пикантното олио, поръсваме с хрупкавия чесън и добавяме свеж босилек или кориандър. Можем да добавим лимонов сок или кисело мляко по желание, съветват още Serious Eats.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08979 |
![]() |
1 | 2.29315 |
![]() |
10 | 3.84885 |
![]() |
100 | 4.18971 |
![]() |
1 | 1.67108 |
Последни новини
- 16:01 „Онзи го е обиждал“: Говори бащата на детето, пребило момче в Лом
- 15:49 Откриха големи наркооранжерии в два квартала в София
- 15:36 Караджов: До края на 2028 година ще е готова българската част от ЖП коридор номер 8
- 15:24 Никола Цолов с ново силно представяне
- 15:11 Гоним 3 от 3 в Бургас, ред е на Турция
- 14:59 Йемен е изстрелял ракета срещу Израел
- 14:46 Какво време ни очаква през юли
- 14:34 Как Шакира успя да остане цяла, когато всичко около нея се разпадаше?