Трима телефонни измамници ще отговарят пред Темида

Крими 12.07.2022 16:21 Снимка: ДНЕС+

Трима телефонни измамници ще отговарят пред Темида

Районна прокуратура - Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу участници в телефонна измама на жена, съобщават от прокуратурата. Тримата обвиняеми, Д.Г., В.А. и К.К., са осъждани.

Обвиняемият Д.Г. живеел в гр. Ветово. Решил да се занимава с т.нар. "телефонни измами", като за целта в края на 2018 г. публикувал обява в интернет за предлагане на работа за куриер. Ангажиментите включвали превозване на документи и пари със собствен транспорт срещу заплащане.

С него се свързал К.К., който приел предложението му. Заедно с баща си - В.А., изпълнявал дадените им указания - вземане и транспортиране на пари и други вещи от различни населени места в гр. Русе. Двамата се досетили, че същите (главно златни накити) са придобити в резултат на престъпление, но продължили да ги превозват.

На 18.03.2019 г. Ц.Д. от гр. Монтана получила телефонни обаждания на домашния и мобилния си телефон от непознати лица. Единият се представил за доктор, а другият - за полицейски служител. Жената била въведена в заблуждение за необходимостта да изтегли спестяванията си за залавяне на извършители на телефонни измами. Тя изпълнила дадените й указания и оставила портмоне със сумата от 1 200 лева на пейка в района на хипермаркет на бул. "Трети март" в гр. Монтана.

По разпореждането на обвиняемия Д.Г. парите били взети от съучастниците му - обвиняемите К.К. и В.А.

На следващия ден пострадалата жена била информирана по телефона от "полицая", че е следена и отново трябва да помогне за разкриване на престъпление. За целта тя посетила клон на банка и изтеглила 6 000 лева. Сложила парите в хартиено пликче и го оставила до дърво в градинка в района на бул. "Трети март" в гр. Монтана.

Тази сума също била взета от К.К. и В.А. и заедно с други парични средства трябвало да бъде закарана в гр. Русе. В района на гр. Бяла те били спрени за проверка от полицейски служители. Било им разяснено за наличие на информация за техните действия, както и че следва да съдействат на компетентните органи при залавяне на организатора на престъплението.

Д.Г. бил задържан в момента на вземане на плик, оставен му на уговореното място от съучастниците му.

По случая е било образувано досъдебно производство, приключило с внесения в съда обвинителен акт. С постановление на прокурор от Районна прокуратура - Монтана паричната сума в размер на 7 200 лева е върната на Ц.Д.

Предстои делото да продължи в съда.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648