Трима министри определили колекцията на Божков като легална

Крими 30.07.2021 12:28 Снимка: ДНЕС+

Трима министри определили колекцията на Божков като легална

Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков като легална, а Спецпрокуратурата смята, че е извън закона. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет "Властта говори! Открито", съобщава Нова телевизия.

Той запита защо Специализираната прокуратура не попита въпросните трима министри дали са нарушили закона.

Минеков поясни, че Министерството на културата е отправило писмено искане до Спецпрокуратурата културните ценности от колекцията да бъдат съхранявани на сигурни места, така че да бъдат защитени. По негови думи това може да се случи дори в сейфове на БНБ.

Според Минеков антиките на Божков имат голяма стойност. Той заяви, че са събирани обекти, които са ценност и на световния пазар. Министърът обаче не знаел доколко са оригинални - трябвало да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата. Той настоя и да се разбере как са попаднали в колекцията, никой обаче не се е заинтересувал.

Припомняме, на 30 януари миналата година стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

Ден по-късно той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари беше съобщено, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков. През август стана ясно, че броят на иззетите антики от офисите на Божков е достигнал близо 6000./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448