Случаите на насилие над медици ще отиват директно при главния прокурор

Крими 28.07.2022 17:17 Снимка: ДНЕС+

Случаите на насилие над медици ще отиват директно при главния прокурор

Български лекарски съюз с тревога следи поредицата от безцеремонни инциденти с наши колеги, които през последните дни станаха обект на вербална агресия, придружена от унищожаване на имущество в спешни центрове в страната, пишат от БЛС в съобщение на страницата си.

Днес роднини на пациент са счупили стъклопакета на входната врата на Спешното отделение МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД - гр. Монтана, след като узнали, че техния близък е починал.

На 25 юли пиян мъж, след като не бил обслужен веднага в Спешна помощ Радомир, защото медицинския екипа е бил на адрес в помощ на нуждаещ се, е започнал да обижда и заплашва служителката, счупил стъклопакета на входната врата и избягал.

Български лекарски съюз е категоричен, че няма да търпи подобно безцеремонно отношение, което никой медик не заслужава.

През месец септември Български лекарски съюз ще рестартира Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти.

А на имейл blsus@blsbg.com могат да бъдат подавани сигнали за агресия над медици. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Р България.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648