СГС отхвърли исковете на Миню Стайков за 30 000 лв. срещу прокуратурата и спецсъда

Крими 11.02.2021 15:32 Снимка: ДНЕС+

СГС отхвърли исковете на Миню Стайков за 30 000 лв. срещу прокуратурата и спецсъда

Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете за 30 000 лева, които подсъдимият бизнесмен Миню Стайков заведе срещу прокуратурата и специализираните съдилища, съобщи lex.bg.

Стайков заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като твърдеше, че повече от 8 месеца е задържан незаконно в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Според него прокуратурата и спецсъдилищата са нарушили правото му на свобода и сигурност.

В исковата молба на Стайков до градския съд се казваше, че след първоначалното му задържане спецсъдилищата механично са потвърждавали най-тежката мярка за неотклонение, в резултат на което той се чувствал безпомощен и е загубил доверие в институциите. Специално внимание беше отделено на заключенията на лекарите, че Стайков е претърпял мозъчен инсулт след задържането и според тях трябва да се лекува в домашни условия с редовни посещения за рехабилитация, а такова лечение в болницата на затвора не може да се случи.

„По естеството си тези твърдения са насочени към правилността на съдебните актове, с които са оставяни без уважение исканията на ищеца за изменение на взетата му мярка за неотклонение. Правилността на съдебен акт се проверява по реда на инстанционния съдебен контрол в случаите, предвидени по закон. В настоящия случай, по реда на НПК. Не съществува правен ред, по който общите граждански съдилища да осъществяват извънреден, последващ, специален или ad hoc контрол по отношение на актове, постановени по наказателни дела“, пише в решението на съда.

Собственикът на винпром „Карнобат“ беше задържан през 2018 г. и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство. Прокуратурата повдигна ново обвинение за злоупотреба с еврофондове. По него беше наложена мярка задържане под стража. 

Второто дело вече е и в съдебна фаза, а миналата седмица Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448