Сарафов за убийството на Нотариуса: Уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари!

Крими 09.02.2024 12:07 Снимка: БТА

Сарафов за убийството на Нотариуса: Уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари!

"Ревизията в Софийска районна прокуратура (СРП) ще проверява цялостно работата й", това каза главният прокурор Борислав Сарафов, който влезе с екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП), под ръководството на завеждащ отдел "Инспекторат" на проверка на дейността на Софийската районна прокуратура.

"Няколко седмици след встъпването ми в длъжност поисках оставката на районния прокурор Невена Заркова. Назначих ревизия, след резултатите от която поисках от ВСС да започне дистиплинарно производство срещу г-жа Заркова", припомни Сарафов. 

Снимка: БТА

"Междувременно, продължиха да се генерират скандали и напрежение, и в крайна сметка се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Има много достойни магистрати, но дори 5, 10, 15 или 20 дела да са изтъргувани в някой клуб, под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и, че се търгува с човешки съдби", каза Сарафов.

"Имам своите критики и към Софийска градска прокуратура и в съвещанията, които сме провеждали многократно съм искал от тях по-бърза, по-активна и по-динамична работа по делото.

За съжаление обвинението им към Мартин Божанов-Нотариуса закъсня. За съжаление уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари", каза Сарафов.

Снимка: БТА

"Искам да отправя своя апел към политическата класа да не разгражда прокуратурата. Обезвластяването на главния прокурор... ако това се случи, всички контролни механизми ще изчезнат.

Именно главният прокурор е този, който може да създаде единни стандарти, да назначи ревизия, да предлага дисциплинарни наказания", каза още Сарафов. 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066