Разпити и арести за купуването на гласове в страната

Крими 02.07.2021 16:14 Снимка: ДНЕС+

Разпити и арести за купуването на гласове в страната

Акция на полицията в Горна Оряховица срещу купуването на гласове. Органите на реда влязоха в квартал „Калтинец”.

10 души са извикани на разпит в полицията и са им съставени предупредителни протоколи. Има съмняния, че са правили агитация за гласове срещу заплащане жители на квартала. Акцията в града продължава, предава НОВА. 

В Бургас пък бяха извършени 9 ареста. При проверка на два адреса в квартал „Победа”, обитавани от двама мъже, даващи незаконно пари срещу лихва, са намерени и иззети - сумата от 11 000 лв., лични и дебитни карти и тетрадки със списък с имена и раздавани суми, пише Монитор. 

Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаването на кредити във връзка с гласуването за определена политическа сила. Към момента продължава провеждането на разпити на длъжници с цел уточняване на детайли по случаите. Образувани са две досъдебни производства.

На територията на карнобатското село Екзарх Антимово също е извършено претърсване на частен дом, обитаван от 40 годишен мъж от селото, който е задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление против политическите права на гражданите. Иззети са мобилни телефони със снимки на лични карти, като процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на задържания продължава.

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново са купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес. Иззети са още преносими компютри и мобилни телефони.

Разпитани са множество свидетели. От един от претърсените адреси в с. Гюльовца, е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни.

От друг адрес в същото село, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева. Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаско продължава./NOVA

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448