Breaking.bg:Рашков наредил да бъдат „отсвирени“ сигнали за купуване на гласове от партията на Божков

Крими 06.07.2021 11:44 Снимка: ДНЕС+

Breaking.bg:Рашков наредил да бъдат „отсвирени“ сигнали за купуване на гласове от партията на Божков

Върлият борец срещу купуване на гласове в страната Бойко Рашков, станал популярен с прозвището Дамаджаната, е наредил всички сигнали и информации за изборна търговия от страна на партията на укриващия се в Дубай Васил Божков „Българско лято“ да бъдат игнорирани от подчинените му служители на МВР, съобщава breaking.bg. Разпореждането разбира се е устно, твърдят запознати. Това е наредено първо на директорите на главните дирекции, после на шефовете на областните дирекции, а те на подчинените си. Възмутени полицаи твърдят, че сигналите за купуване на гласове от хората на Васил Божков са стотици и тяхната бройка се увеличава със всеки изминал ден, но те са игнорирани от МВР.

Нещо повече към момента полицията е прекратила всички досъдебни производства за купуване на гласове от страна на хората на Черепа в страната, които са водени за вота на 4 април. Това става пак с устно нареждане „от горе“.

Спряно е дори разследването за организирана престъпна група от шестима души, които купували гласове за Черепа, с внесени през Турция над 800 000 лева.

На 14 април прокуратурата обяви, че в различни части на страната са задържани десетки граждани, сред които такива с дебели криминални досиета за рекет, изнудвания, финансови измами, дрога и проституция. Малко след арестите пък прокуратурата поиска запориране на над 400 000 лв. в сметките на различни лица, с които днес вече става ясно, че са щели да бъдат купувани гласове. По данни на разследващите общо над 800 000 лева не са били включени в изборната търговия. Тарифата вървяла между 30 и 80 лв. на глас в махалите и дори груби сметки сочат, че ако крими акцията е била осъществена, то след 4 април Васил Божков щеше да е депутат и да има имунитет, обявиха тогава от прокуратурата.

Като организатор на схемата е обвинена Надежда Бацанова. Тя е бизнесдама и е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. Фамилията на Бацанова има хотели в Петрич, метанстанция и телевизия.

Кандидатът за депутат, който е участник в схемата за купуване на гласове, е Сергей Димитров – шести в листата на БНО („Българско лято“) в Благоевград.

Бил е член на ГЕРБ, след това напуснал партията и е бил на учредяването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

Освен тях арестувани и обвинени са Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков.

Това и всички други дела срещу партията „Българско лято“ вече са „смачкани“. Тези действия обясняват защо Елена Фичерова-Караиванова, член на политбюрото на „Българско лято“ и бивш кандидат за депутат от същата, бе назначена за шеф на политическия кабинет на Бойко Рашков. Благодарение на публикацията на Breaking.bg по-късно Фичерова бе отстранена от МВР часове преди оповестяването на списъците по „Закона Магнитски“, в които попадна Васил Божков-Черепа. Според публикации в медиите Рашков е приятел на Черепа и именно затова е сложен за временен министър на вътрешните работи.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448