6-ма обвинени след спецакцията в Бургас, регистрирали крадени коли за 4 млн. лева

Крими 17.08.2022 13:43 Снимка: ДНЕС+

6-ма обвинени след спецакцията в Бургас, регистрирали крадени коли за 4 млн. лева

Полицията в Бургас разби организирана престъпна група, занимаваща се с пререгистрация на крадени луксозни автомобили и последващата им продажба у нас на занижени цени. При акцията вчера са задържани шест лица, които вече са с повдигнати обвинения. Сред тях има и бивш служител на МВР. Това обявиха на съвместен брифинг от бургаската полиция и прокуратурата.

Един от арестуваните е ръководителят на престъпната група, който е 55-годишен мъж с инициали С.М.А., съобщи наблюдаващият прокурор.

Той е заплашен с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Останалите петима души в престъпната група, сред които има и жена, са с повдигнати обвинения за участие и ги грозят от 3 до 10 години затвор.

Разследването е в ранен етап, макар да протича от месец май, уточниха от държавното обвинение. Наблюдавано е до преди няколко дни от Спецпрокуратурата, но след закриването й делото е изпратено в Окръжна прокуратура-Бургас, за да продължи разследването, съобщиха още от държавното обвинение.

След повдигане на обвинението, на четири лица наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице основанията за отправяне на искане до Окръжния съд за взимане на най-тежката мярка „задържане под стража“. Предстои тя да бъде разгледана от магистратите. Останалите двама души от групата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

По данни на директора на МВР Бургас, групата се е занимавала основно с пласмент на крадени коли и регистрирането им с фалшиви документи.

Част от автомобилите и към момента се движат по пътищата в страната от нищо неподозиращи купувачи. Останалите са трафикирани през Турция за Близкия Изток. Средната стойност на едно от возилата е поне 100 хиляди лева, отчетоха от прокуратурата.

Те са с година на производство 2020, 2021, 2022 година.

До момента установените МПС-та са 39 броя. По-голямата част от автомобилите са вече в чужбина, полицията е установила и иззела 11 на брой. Общата им стойност е приблизително 4 милиона лева.

Сред предпочитаните марки на бандитите са били „Лексус“, „Тойота Ленд Крузър“, джип „Мерцедес“, „Порше“.

„От есента на 2020 година е започнало действието на тази група, престъпната й дейност. В началото на 2021 година в ОДМВР-Бургас започва да постъпва регулярна информация, че се извършва престъпна дейност, свързана с изкупуване на автомобили от висок клас, предмет на престъпление, на които в последствие се променят идентификационните номера на рамата и с неистински документи се извършва тяхната регистрация“, разкриха от полицията за престъпната група.

„Ръководителят на ОПГ е създал една стройна престъпна структура за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами, както на територията на България, така и на територията на Европа от европейски страни. След намирането и осигуряването на такъв автомобил на същия се извършва интервенция на рамата, изготвят се неистински документи за неговия произход, вследствие на което се регистрира в секторите за регистрация към Пътна полиция в Бургас, а има и в страната“, съобщиха от полицията.

„За целта от групата са осигурявали обикновено лица с нисък социален статус, да ги наречем малоимотни, които са се явявали като собственици на тези автомобили. След регистрацията на автомобилити една малка част от тях са продадени на добросъвестни купувачи, а по-голяма част са трафикирани през Република Турция към страните от Близкия Изток“, добавиха криминалистите от Бургас.

В хода на разследването, което продължава вече втора година, е документирана цялостната дейност на престъпната група. Този случай е и причината в отдела по регистрация на МПС-та към Пътна полиция в Бургас да тече и нова организация. Към днешна дата в регистрацията на моторните превозни средства участват и служители от други сектори на МВР. Директорът на бургаската полиция Калоян Калоянов уточни, че към момента тече проверка за конкретни лица от пътна полиция, свързани със схемата.

Засега няма категорични данни за нарушение или престъпление от служители на МВР.

Най-вероятно утре ще бъде внесено искането в Окръжен съд-Бургас за налагане мерки за неотклонение на четирима от групата.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361