Защо Кирил Петков започна да лъже по адрес на Лаура Кьовеши дори в чуждата преса

Избрано 25.05.2022 11:45 Снимка: ДНЕС+

Защо Кирил Петков започна да лъже по адрес на Лаура Кьовеши дори в чуждата преса

Половин година вече не стихва отчаяният опит на управляващите да превземат неудобната за мнозина прокуратура. То не бяха закани от правосъдната министърка Надежда Йорданова, че щяла да впрегне целия ресурс на държавата. То не бяха статии в Гугъл, които Лена Бориславова принтираше в Министерски съвет, а горкият ни премиер Кирил Петков се луташе из Съдебната палата под ръка с тях, разнасяйки листовете като Сашо Диков акции на „Левски“, получени по куриер от Дубайския беглец от правосъдие Васил Божков. И след като явно тактиката засега се проваля с гръм и трясък, управляващите решиха да минат в друга фаза.

Следващият етап очевидно включва интервюта на Кирил Петков в чужди издания, където той се жали от „лошото“ държавно обвинение, хвърля клевети и лепи етикети върху главния прокурор Иван Гешев, клейми и залива с фалшиви опорки България и българските институции пред Европа и света. Всичко очевидно провокирано и от скорошното участие на обвинител №1 в престижен международен форум с участието на президента на Италия, министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Както и от публичната похвала, която получи прокуратурата от страна на американското посолство, след която рухнаха не една и две измислици на олигархичните „медии-бухалки“, водещи от години война срещу държавното обвинение.

Клишетата и отдавна втръсналите мантри са ясни - Гешев е лош, всички други са му виновни на премиер-министъра. Без вътрешният министър де. За Рашков и Рашковщината, за палатите от държавна заплата на вътрешния министър, дума не обелва премиерът. Но, ако някой го критикува по каквато и да е тема – това е по поръчка на мафията и Путин. Което явно дава право на управляващите открито да се намесват в съдебната власт. Нещо, за което Полша, например, е ярко критикувана в годишния доклад по механизма за върховенството на закона в ЕС. Само че това не притеснява нашия министър-председател. Той не се плаши, че заради неговите действия и бездействия сме се запътили по пътя на Варшава – застрашена от налагането на финансови санкции за нарушение на демократичните норми и правовите стандарти на Европейския съюз. Петков иска да сме като Руанда. Дори сам гръмко беше заявил това.

Гръмко заяви и друго – Европейската прокуратура (дотук в актива с един осъден в Хърватия) щяла да оправи всички недъзи на българската държава. Нека припомним – обвинителите на Кьовеши имат лимитиран обхват на действие. Те работят там, където са нарушени финансовите интереси на ЕС – тоест става дума основно за бюджета на Съюза - работа с еврофондовете. Европрокурорите имат строго регламентирани правомощия и функции. Следователно Петков лъже, че Лаура Кьовеши и нейните подчинени ще борят „рамо до рамо“ с нашето правителство корупцията на родна територия.

И тук се повдигат поредица от въпроси. Например – защо нашите управляващи толкова упорито обясняват от сутрин до вечер, че толкова разчитат на европейските делегирани прокурори? Да не би отговорът да се крие в съдържанието на медийните публикации, според които премиерът привиква някои от горепосочените в кабинета си? А в същото време близки роднини на част от българските представители са назначени в изпълнителната власт у нас.

Може би Петков е намерил начин да изпълни заканата, че „ще си назначава“ прокурори. Дори да е така, вече има доста знаци, че е напълно възможно хвалената от него институция да се заеме с Плана за възстановяване на кабинета, овъртолен в схеми и зависимости, които съвместно с Асен Василев и Лорер „редиха на килограм“ в полза на кръга „Капитал“ през изминалите месеци.

Период, в който основният ангажимент на управляващи беше да искат оставките на Цацаров и Гешев. Е, единият вече го няма. Върна се в прокуратурата. Но на другия може и да станат клиенти. А преди това на любимците им от екипа на Лаура Кьовеши у нас. Защото кражбите и далаверите не могат да бъдат скрити с платени лобистки статии в чужди медии. Нито с вечните оправдания, че Путин и мафията стоят зад някакви имагинерни атаки срещу теб. Тогава, когато е публична тайна кои точно са кукловодите-кръстници на твоя кабинет, ползващ се с неодобрението на 70% от обществото, според последните социологически изследвания.

И като стана дума за Кьовеши – именно нейният румънски модел на работа предложи на българското общество Иван Гешев. Само че това не се харесва на крадливите политици, водещи партизанска война срещу прокуратурата. Всичко друго е прах, мимикрия и злоупотреба с името на Кьовеши и Европейската прокуратура. И лъжи от страниците на чужди издания.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648