Йорданка Фандъкова: Опазването на живота на нашите деца може да ни обедини

Избрано 19.05.2024 18:57 Снимка: ДНЕС+

Йорданка Фандъкова: Опазването на живота на нашите деца може да ни обедини

„Всички заедно за живот" – убедена съм, че опазването на живота на нашите деца, е сред онези неща, които могат да ни обединят. Колкото и често да спорим и да сме на различни мнения, това е кауза, в която всеки трябва да участва лично.

За това говорихме с майката на 17-годишния Стефан Стефанов, който загуби живота си в катастрофа. Фондацията на негово име организира в район „Банкя" събитие, посветено на пътната безопасност със серия от обучения".

Това написа Йорданка Фандъкова на профила си във Фейсбук и продължи:

"Освен съзнание са нужни и законови промени. Моят категоричен ангажимент, ако получа вашето доверие за народен представител, е да работя за неща от първостепенна важност.Първо, право на общините да поставят камери за скорост. В момента общините нямат правомощия по Закона за движение по пътищата.

Затова още преди година подготвихме промени в Закона за движение по пътищата с Националното сдружение на общините, които позволяват на общините да инвестират в камери, да участват в контрола на скоростта и да получават част от събраните глоби, които да инвестират обратно при хората в мерки за пътна безопасност.Второ, намаляване на сроковете за технически експертизи при разследване на смърт на пътя. Бавното правосъдие не е правосъдие, а мъчение, най-вече за близките на загиналите и тежко ранените в пътно-транспортни произшествия.Затова са нужни както законови поправки, така и средства за подсилване на експертния потенциал и техническия капацитет към съдилищата. Това е начинът да се правят в кратки и разумни срокове автотехническите експертизи и пробите за алкохол и наркотици".

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532