Възобновиха разследване за документно престъпление, свързано с Христо Иванов

Избрано 02.06.2020 13:29 Снимка: ДНЕС+

Възобновиха разследване за документно престъпление, свързано с Христо Иванов

Разследването, свързано с Христо Иванов, е било възобновено на 28 април, след като прокуратурата се е натъкнала на нови факти и обстоятелства. Държавното обвинение е счело, че има нужда от извършването на допълнителни действия по делото.

През 2015 г. е образувано разследване срещу неизвестен извършител за извършено документно престъпление – съставяне на неистински официални документи. Става въпрос за заповеди за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване.

В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според заключението на която подписът в графа „министър“ на въпросните две заповеди не са положени подписите на Христо Иванов, който тогава е бил правосъден министър.

Преди няколко дни самият Иванов заяви пред bTV, че той е сложил въпросните подписи.

Проведени са били разпити на лицата, чиито правомощия били прекратени със заповедите. От разпитите им е било установено, че независимо от факта, че подписите за „министър на правосъдието“ не били положени от Христо Иванов, техните правомощия били прекратени, както и произтекли всички правни последици от неистинските документи.

След проведеното разследване, с постановление от 03.08.2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно, на основание чл. 244, ал.1, т.2 от НПК, а именно - неразкриване на извършителя на деянието.

После обаче се установили нови факти и обстоятелства. Сред тях са установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период - заместник-министри, началник-кабинет и други. Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства относно подготовката, движението, съгласуването и подписването на заповедите, за които е установено с експертиза, че са неистински.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието, в инкриминираните заповеди./tribune.bg

CHF CHF 1 1.82464
GBP GBP 1 2.15507
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.046
USD USD 1 1.65482