Цеков за плановете да се бави оставката до понеделник: Това вече е пълно безобразие!

Избрано 23.06.2022 19:36 Снимка: ДНЕС+

Цеков за плановете да се бави оставката до понеделник: Това вече е пълно безобразие!

Ако Петков не подаде оставка, това е произвол или опит за държавен преврат

„В правото когато едно задължение не е с посочен изричен срок това означава, че то се дължи незабавно. Тоест в случая правителството трябва да подаде оставка незабавно след гласуването на вота на недоверие“, заяви пред Tribune.bg конституционалистът Борислав Цеков.

Той уточни, че това незабавно не означава веднага след излизане от пленарна зала, но в никакъв случай и това, което прави в момента Кирил Петков, тъй като стават почти денонощие след успешния вот на недоверие.

„Не е никакво оправдание, че е в чужбина или има някакви други задачи. Както е добре известно по силана на конституционния принцип за непрекъсваемост на държавното управление, един Министерски съвет с прекратени пълномощия и подал оставка продължава да изпълнява своите функции до избиране на ново правителство от парламента или до назначаване на служебно правителство“, заяви Цеков.

На въпрос дали това означава, че Кирил Петков отново нарушава Конституцията, Цеков заяви: Да, по същия начин го разбирам. Поведението му прилича на онзи случай с двойното гражданство и отново незачитане на конституционния ред и върховенството на Конституцията.

При хипотеза, че Петков, който очевидно не зачита законите, не подаде оставката си и какво следва при това положение, юристът бе категоричен, че това би означавало държавен преврат.

„Той може да подаде оставката си под политически натиск и такъв от президента, но ако той продължи да упорства и да не подава оставка на правителството, то тогава, за да се спази демократичния характер на държавата би следвало президентът без са чака да започне консултации за съставяне на ново правителство. В противен случай, ако се остави всичко това на капризите, волята и личните интереси на Кирил Петков, едно такова задържане на властта без да има това право по Конституция граничи с опит за държавен преврат“.

Цеков уточни, че при приемане на първия мандат от страна на Петков, то той в 7-дневен срок трябва да го изпълни или да го върне.

На въпрос как би коментирал това, че Петков от Брюксел обяви, че ще си подаде оставката в понеделник, юристът обясни: Това вече е пълно безобразие! Нищо не пречи да си подаде оставката още днес както е редно и да си работи каквото иска и понеделник. Това означава, че експертите които ги съветват или са абсолютно конституционно неграмотни или открит произвол и поредно незачитане на Конституцията, както го направи с двойното гражданство. Това поведение е абсурдно на най-висше държавно ниво. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648