С Олаф Шолц - шокиращия наследник на Меркел, Германия завива наляво

Избрано 14.09.2021 10:20 Снимка: ДНЕС+

С Олаф Шолц - шокиращия наследник на Меркел, Германия завива наляво

Политиката е пълна с изненади и една от тях е странното прераждане на социалдемокрацията в Германия, съобщи в. “Индипендънт”. Най-голямата икономика в Европа е изправена пред общи избори на 26 септември, а Социалдемократическата партия (СДП), изглежда, ще бъде шокиращият победител.

Така за първи път след края на епохата на Герхард Шрьодер през 2005 г. Германия ще има ляв лидер - Олаф Шолц. Но той неизбежно ще управлява в някаква коалиция.

Това е голяма промяна, като се има предвид, че СДП, както и голяма част от европейската левица, бяха изолирани много дълго време

През последните години въпреки слабото предизборно представяне на СДП тя успя да се задържи във властта и запази влиянието си с благодатта на Ангела Меркел, която намери различни алтернативи заради управлението си да подкрепи старата си съперничеща партия. Това беше почти акт на благотворителност и малко унижение за такова историческо движение. Сега обаче СДП е във възходяща форма пред християндемократите, които са лишени от силата на Меркел предвид предстоящото ѝ напускане.

Основната причина за новонадигащата се сила на социалдемократите не е трудна за откриване - Олаф Шолц. Плешивият и избухлив на вид кандидат-канцлер на СДП успя да порази като с гръм германските избиратели.

Шолц е юрист по образование, който винаги се е занимавал с политика и никога не е имал това, което някои критици наричат истинска работа.

Завършва гимназия през 1977 г., придобива степен по право в университета в Хамбург, специализира трудово право и се прехвърля на държавна служба. Запален социалдемократ още в студентските си години, той става политик и влиза в Бундестага през 1998 г. На 40 години се жени за Брита Ернст, политичка от СДП.

Олаф Шолц беше генерален секретар на своята партия по време на последния ѝ мандат със Зелените от 1998 до 2005 г.

До 2018 г. той беше финансов министър - пост, който създаде репутацията му. Липсата на какъвто и да е друг опит, изглежда, не му е причинила никаква вреда, освен че го е оставила в съзнанието на хората с малко скучен образ.

Прагматичен, откровен, отворен към света, може би малко скептичен към романтичния европеизъм - за разлика от своя съперник от християндемократите Армин Лашет Шолц е истински син на Хамбург. Той напомня на великия Хелмут Шмит, който стоеше зад славата на СДП преди 40 години.

Кандидатът на социалдемократите съзнателно иска да бъде наследник на Меркел, тъй като е разумен центрист, който взема решения рационално на базата на информацията си и избира най-добрия вариант с малко идеологически пристрастия. Германците много харесват това и ценят интелигентността и компетентността в такива лидери.

Често работата на финансов министър може да убие нечия политическа кариера, защото е идентифицирана нерядко с трудни и непопулярни избори. Но за Шолц пандемията предостави възможност за някои героични решения - огромни програми за подкрепа, които помогнаха да се поддържа мощната икономика на Германия и хората да работят. Шолц дори надмина по популярност шефа си - канцлерът Меркел, която е най-уважавана за това, че управляваше Германия през някои неприятни събития, включително банкови сривове и миграционната криза.

Социалдемократът има ясни политики и философия за бъдещето. Той иска да увеличи минималната работна заплата до 12 евро на час.

По темперамент, произход и от политическа гледна точка Шолц изглежда естественият кандидат за наследник на Меркел. Германците сякаш пренебрегват грешките му в миналото, като например лошото управление на безредиците на срещата на върха на Г-20 в Хамбург през 2017 г., когато беше кмет на града, и различни епизоди, свързани с банки и събиране на данъци. На 63 години той е само с няколко години по-млад от Меркел, но все пак като че ли вече е спечелил германиците на своя страна.

Съперникът Лашет: Разследват го за пране на пари и измами

Кандидатът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц спечели убедително втория телевизионен дебат в неделя сред основните претенденти за канцлерския пост, съобщи Ройтерс. Според проучване 41% от анкетираните считат Шолц за победител в дебатите, 27% са гласували за Армин Лашет, претендент от консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на Меркел, а 25% - за кандидата на Зелените Аналена Бербок. По време на тристранните дискусии на живо, които продължиха около 90 минути, Лашет атакуваше Шолц през цялото време.

Армин Лашет се опита да подкопае доверието в кандидата на социалдемократите, който в момента е финансов министър на Германия.

“Ако моят финансов министър работеше като вас, тогава щяхме да имаме голям проблем”, каза християндемократът. Той посочи извършения миналата седмица обиск във финансовото министерство във връзка с разследване за пране на пари, голямата измама с компанията “Уайъркард” и нейния фалит, както и други скандали като примери за това, че Шолц не си е изпълнил задълженията. Социалдемократът пък обвини своя съперник, че е нечестен, тъй като създава невярно впечатление, че се води разследване срещу министерството.

Лашет притисна Шолц за това дали би направил съюз със Зелените и крайната левица, която е против НАТО и е критично настроена към Европейския съюз в много отношения. Социалдемократът не отхвърли възможността за сътрудничество с партия “Левите”./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448