Разследващ журналист или разследван журналист

Избрано 13.01.2022 09:09 Снимка: ДНЕС+

Разследващ журналист или разследван журналист

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди няколко дни общинският съветник Борис Бонев съобщи във Facebook, че е получил „достоверна информация” за непосредствена заплаха за живота му. „...Получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София”, написа той.

Няколко дни по-късно Софийската районна прокуратура съобщи, че проверява информацията за заплаха. От държавното обвинение посочиха, че прокурор от Софийска районна прокуратура ще извърши проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения. В публикацията си от 8 януари Бонев твърди, че вече е дал подробни показания пред компетентните органи.

На 10.01 Прокуратурата на Република България излезе със съобщение: „В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата. Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България”.

Възниква въпросът пред кои компетентни органи Бонев е дал подробни показания и ако думите му отговарят на истината, защо това не е сведено до знанието на прокуратурата. Дали отново не сме свидетели на опитите на МВР, в лицето на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, да изземва правомощия на обвинението. Както вече писах в предишна статия, тези опити не водят до нищо продуктивно. Напротив.

Извън този съществен въпрос, много хора си задават и друг – има ли наистина непосредствена опасност за живота на Борис Бонев. В интерес на истината, заради работата му в „Спаси София” и различните идеи и решения (някои от които доста спорни и неприемливи), които предлага, е напълно възможно да е станал обект на заплахи. Доколко сериозни са те, ще установи прокуратурата.

Доста по-интересни е ситуацията с журналиста Атанас Чобанов, който ден след като Бонев написа, че е получил „достоверна информация” за непосредствена заплаха за живота му, направи същото, отново във Фейсбук. В неделя (9 януари) Чобанов от bird.bg съобщи, че е получил заплаха във връзка с последното си разследване за американския лобист Антъни Подеста и договорните му отношения с български компании.

"В петък в 12.05 ч получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", написа Чобанов.

Като оставим настрана внушенията на Чобанов, който всъщност няма нужда от съдействието на компетентните органи, защото вече сам е установил кой и защо го заплашва, не можем да не отбележим един доста притеснителен факт – „получих обаждане от официално лице от чуждо правителство”. Тоест Чобанов публично оповестява, че за евентуалните заплахи срещу него, е осведомен от чуждо правителство. Още по-интересен е въпросът чии интереси обслужват той и сайтовете, с които е свързан, при положение, че явно свободно си комуникира с представители на чужди служби.

Чобанов побърза да обяви, че заплахата идвала от първия ред на парламента и вероятно била заради последната му статия, в която се замесват американския лобист Тони Подеста и негови контрагенти, за които журналистът твърди, че били близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Истината е, че статията на Чобанов не разкрива абсолютно нищо интересно или скандално - правят се само разни твърдения и внушения. Историята напомня инсинуацията покрай убитата от циганин тв водеща Виктория Маринова, която именно "Биволъ" най-грозно използва, за да внуши, че тя е била поръчана и убита от тогавашните управляващи, защото в първото и предаване имало страшни разкрития. Пълни манипулации, които обаче благодарение на въпросните стигнаха и до НПО-то, на което те подават информация за субективната им оценка в годишната класация, касаеща и нашата страна - "Репортери без граници". Същите т.нар. репортери, които си позволиха да пишат неверни твърдения, заради които накрая тихомълком се извиниха.

Чобанов заяви, че е уведомил българските полицейски служби, които нямали никаква представа за заплахите, защото същите били "пробити" и не се ползвали с доверието на чуждестранния официален представител, но те нищо не били направили. Оказа се, че районната прокуратура се е самосезирала и е поискала от Чобанов да даде сведения.

Тук следва най-интересното. Чобанов каза, че няма да дава сведения на „прокуратурата на Гешев”, докато главният прокурор не бъде сменен, а ще даде такива на следващия главен прокурор и то само, ако се бил убедил в неговия интегритет.

Разбира се, за да е пълен циркът, вчера ДБ яхнаха тази невероятна драма, като поискаха органите „бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста от bird.bg Атанас Чобанов”. В декларация от парламентарната трибуната депутатът Зарко Маринов заяви: „Разследващият журналист Атанас Чобанов е получил сериозни сигнали от чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него, сезирани са българските органи. Ние като депутати не можем да останем безучастни към всеки български гражданин и посегателство към свободата и наказателни акции срещу журналисти, особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови срещу мафията."

За да е съвсем пълна картинката, бяха намесени лошата прокуратура, дълбоката държава и лица, засегнати от санкциите на закона "Магнитски. Нищо учудващо и нищо случайно. Скочиха и от Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ), които винаги много субективно си подбират каузите. По техни думи: "Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP съобщи в туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов. Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха."

Преди няколко дни от „Дневник” се свързаха с Чобанов, който повтори, че „предупреждението е получено от чужда спецслужба, която по закон е задължена да го прави. Проверка на "Дневник" показва, че такова задължение има в американската директива 191.

Няма как да не си задем и въпроса, ако наистина се касае за сериозна заплаха и за предупреждение от чужда спецслужба, дали въпросните са го посъветвали и да напише пост във Фейсбук. Или просто за пореден път търси начин да привлече внимание, което е доста типично за него и за „Биволъ”, където списваше до неотдавна.

Интересни са връзките на Чобанов и покрай съпругата му.

Според публикация от миналата година, жена му - Мария Онучко работи като журналист във френската столица, когато се запознава с бъдещия си съпруг. Тя е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и в Брюксел Виктор Онучко, който е работил дълги години и като представител на руската Интерафкс и на RBTH, за които ще стане дума малко по-надолу. Преди Перестройката пък Онучко е дългогодишен кореспондент на руски издания в Африка, а както знаем, на подобни позиции не се пращат случайни хора.

Мария Онучко пише за проекта „Русия отвъд“. „Онлайн медията „Русия отвъд заглавията” е  един от проектите на Владимир Путин и московския апарат за влияние на Запад, като целта е да разпръсва положителни новини за Русия в съответната държава. Медията поддържа 14 секции на английски, руски, немски, френски, испански, италиански, португалски, индонезийски, китайски, хърватски, словенски, сръбски, български и македонски, но с един координационен център - ул. "Пятницкая" 25/1, 115035, Москва, Русия. В България проектът се реализира на основата на лицензионен договор, сключен между Даниела Малинова - официален представител на RBTH за страната, и "Российская газета". Даниела Малинова е съпруга на Николай Малинов, бивш член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, председател на Национално движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума".

Намесено е и името на олигарха Константин Малофеев, а именно Малинов е запознал Малофеев с Цветан Василев – признание, направено от самия руски олигарх в интервю.

Името на Чобанов е намесено в различни скандали. Както "Гласове" писаха преди близо три години, той е споменат в няколко публикации, като пример за начините, по които се източва Националния център за научни изследвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация. Според Андре Жалон от популярния сайт “Медиапар” Чобанов е имал само две публикации за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на продуктивност съвпада с политическата му ангажираност в България. Първо с критичните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е главен редактор и където редовно публикува подробни статии. После като водач на листата на българската партия “Зелените” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, но не е изолиран."

 

Самият „Биволъ”, собственост на Асен Йорданов, през годините е свързван с медиен рекет и черен пиар. Както пишат в „Труд”: „Помним скандалите с кмета на Поморие, който открито обвини „Биволъ“, че са го притискали за договор за медийно обслужване и когато е отказал, се разиграла медийната бухалка. Ако преровим страниците на сайта ще видим също, че адресатите на журналистическите им разследвания са едни и същи три или четири родни персони. Името на Чобанов се свързва и с „ТАД Груп“, обвинено през 2019 г. за теча на информация от НАП, засегнала 5 млн. български граждани, като прокуратурата дори поиска от френските власти Чобанов да бъде разпитан за връзките му с хакерите. Също интересен момент в битието на Чобанов е публикуваната от български емигранти в интернет през по-далечната 2009г. страница със заглавие „Истинската биография на лицето Атанас Чобанов“, в която група българи изказват своето възмущение от Чобанов, че е злоупотребявал с интересите на българските общности в чужбина, че е присвоил парични средства, като публикуват редица разобличаващи истини за неговото житие битие.”

Циркът, който разиграва Атанас Чобанов, живеещ и работещ от години във Франция, но представящ се за независим български журналист, определено трябва да влезе в полезрението на прокуратурата – както с вероятността твърденията му да са абсолютна лъжа, така и с контактите на въпросния с чужди правителства и служби, а също и с подозрителните му връзки през годините.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св.Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648