Листите за евродепутати – поредната драма на политическия ни небосклон

Избрано 08.05.2024 18:34 Снимка: ДНЕС+

Листите за евродепутати – поредната драма на политическия ни небосклон

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

До момента страната ни имаше 17 депутати в Европейския парламент, толкова ще са и този мандат, но ще има разлики в броя на разпределението между партиите. В момента ГЕРБ има шестима евродепутати, БСП - пет, ДПС - трима, ВМРО - двама, ДБ – един, а предвижданията сочат, че вероятно партията на Борисов ще е с пет, ПП-ДБ и ДПС – с трима, БСП – с един или двама, като ВМРО не се очаква да излъчат представител, а техните бройки ще се прехвърлят към „Възраждане”. Остават и 2 до 3 бройки, които ще бъдат разпределени между посочените партии.

Реденето на листите, по традиция, предизвиква редица спорове, които понякога водят до сериозни драми. Особено явно това се вижда при коалициите, на които им е трудно да разделят няколко места между 3-4 партии, така че всички да са доволни.

Най-накрая намериха място за Лорер, да се стяга госпожата

Сериозни вътрешни брожения предизвика списъкът с кандидатите за евродепутати на ПП/ДБ, който коалицията представи вчера:

1. Никола Минчев

2. Стефан Тафров

3. Даниел Лорер

4. Деница Симеонова

5. Радан Кънев

6. Христо Петров

7. Искрен Митев

8. Алина Добрева

9. Ива Руйчева

10. Настимир Ананиев

……..

17. Елисавета Белобрадова

Няма как да не направи впечатление, че дори и настоящият евродепутат от ДБ – Радан Кънев, е поставен едва на пето място, за сметка на одиозна фигура като Даниел Лорер (той е поставен и за водач на листата във Варна – район, където той бе спуснат с парашут и където също има сериозна съпротива срещу него), както и безгласна буква, известна само с близостта си с Кирил Петков и репликата: „Г-н Кирил Петков, за мен просто Киро” – Деница Симеонова. На косъм явно е било и рапърът Ицо Хазарта да измести Кънев, сега му диша във врата, заемайки шестата позиция. Вероятно той ще разчита на преференции, но във все още неясната ситуация колко човека ще влязат в ЕП от коалицията, това не е сигурен начин. На преференции се очаква отново да разчита и Белобрадова.

Интересен Европарламент се очертава, ако в него, като български представители, влязат инфлуенсърка и бивш рапър, който преди години изпя: „В парламента да лапаш пи*ки е бизнес”, а в последните години явно няма нищо против това занимание.

В ПП-ДБ още преди месеци активно се водеше спорът коя партия има по-голяма тежест, като накрая сякаш се стигна до Соломоновско решение двама да са от ПП, двама от ДБ. Но това, при условие, че влязат 4 представители на коалицията, което все още е под въпрос. Плюс това със сигурното влизане на Минчев, вероятно многото преференции, на които ще разчита Ицо-Хазарта, упорството на Лорер отдавна да се намести на сладка позиция, бутането напред на една от любимките на Петков – Симеонова, накрая ДБ може, за пореден път, да се окажат в ролята на правещия компромиси партньор, чието мнение не се зачита.

В коалицията има още една драма – към кое политическо семейство ще се причислят. Радан Кънев и партията му са част от Европейската народна партия, а ДБ напоследък все по-настоятелно държи да се причисли към център-дясно в европейското семейство, макар това им желание – с оглед на позициите им по редица въпроси – буди както недоумение, така и откровен смях. Но пък ПП дават заявка за присъединяване към либералите, като има вариант да станат част от АЛДЕ - Алианса на либералите и демократите за Европа, където са и ДПС.

БСП – драмите продължават

Бившият външен министър и бивш евродепутат Кристиан Вигенин е първи в листата за европейските избори, следва го Румен Гечев, който бе вицепремиер в правителството на Жан Виденов, после са подредени настоящият евродепутат Цветелина Пенкова, Вяра Емилова, Филип Попов, Александър Симов. Интересното е, че от сегашните евродепутати на БСП е останала само Пенкова, а Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов, заради конфликти с лидера на партията Корнелия Нинова, са кандидати за ЕП или от друга партия, или преминаха в различни формации, които няма да се борят да излъчат евродепутати.

След последния Национален съвет преди няколко седмици Нинова обяви, че настоящите евродепутати не заслужават втори мандат в Брюксел, защото „забравили къде е партийната централа”. Някои – като Станишев – не и останаха длъжни, заявявайки, че още от 2018 г. се противопоставил на „изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво". А макар преизбран президент на ПЕС през 2019 г., с най-много номинации, но този факт не попречило на Нинова да го извади от листата.

Още по-драматична е ситуацията в листата на социалистите за парламентарните избори, където Нинова постави близкия си Калоян Методиев втори в листата на БСП в 25-и район в София. Този район е от т.нар. лидерски, тъй като там обикновено листите се водят от председателите на партиите. Второто място на Методиев предизвика сериозни трусове сред социалистите, защото е ясно, че той със сигурност ще стане депутат, а за разлика от мнението на лидера на социалистите, сред членовете на партията, той не се ползва нито с доверие, нито с подкрепа.

ДПС и неочакваното включване на Елена Йончева в редиците им

Очаква се ДПС да има 3 или 4 евродепутати, което би означавало, че Елена Йончева, която изуми всички със съгласието да бъде включена в евролистата на Движението, няма как да влезе. Тук обаче разковничето се крие на друго място. Наскоро избраният за съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров води листата, но има сериозни съмнения, че целта е просто да успее да дръпне повече гласове на етнически турци, след което да се откаже от заминаване за Брюксел.

На второ място е настоящият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк, който се очаква да продължи да представлява партията в ЕП, а за поставената на трето място - Искра Михайлова, също се говори, че ще отстъпи мястото си. Тя е и водач на две листи – Пазарджик и Перник за парламентарните избори, което означава, че по-вероятно ще остане в България. И ето как Йончева почти сигурно, отново, ще стегне куфарите си към Европарламента, осигурявайки си продължение на мандата, само че под „чужд флаг”.

Как точно позициите, с които си е изградила през годините – уж като непримирим борец срещу корупцията, а и застъпник за свободата на медиите, се вписват с подадената ръка от Делян Пеевски, е въпрос, чийто отговор вълнува явно само някои наблюдатели, не и самата Йончева, която видимо няма никакви притеснения да си подреди приоритетите така, че на първо място да е личният интерес, а едва след това декларираните дълги години от нея принципи.

За това говори и нейната наскоро изказана позиция, че ДПС имала воля за промени, а на въпроса как ще продължи с работата си по антикорупционния закон в ЕП, с който особено много се гордее, след като съпредседателят на партията е санкциониран по глобалния закон за корупция "Магнитски" тя отговори, че този закон нямал юридическа правна сила в Европейския съюз и България.

ГЕРБ/СДС – интересни липси

Начело на евролистата на ГЕРБ застава Росен Желязков, след него се нареждат настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. За всички тях се очаква да влязат, което би било резонно, с оглед и на работата им в ЕП. Новото лице е само бившият председател на парламента.

Тук изненадата идва по друга линия, а именно поставеният на шеста позиция главен секретар на СДС Илия Лазаров, който с номинацията си е предпочетен пред настоящия евродепутат от СДС Александър Йорданов. Това предизвика и неговото недоволство, което бе изразено с коментара, че дори не е бил поканен на събранието на СДС, на което това е станало, което явно означавало, че „Идва ново поколение и е важно децата на яки комунистически и ДС фамилии да вървят напред”, явно визирайки Лазаров, син на дипломата от кариерата Димитър Лазаров.

Редица въпроси буди фактът, че бившият еврокомисар и вицепремиер Мария Габриел не е в листата. Освен нея, в списъка отсъства и действащият български еврокомисар Илиана Иванова. Макар сред анализаторите очакванията да бяха именно Габриел отново да бъде европейското лице на ГЕРБ в Брюксел, ходът на Бойко Борисов със сигурност не е случаен и вероятно тя е спрягана за по-висок пост, вероятно в България, което означава, че очакванията и амбициите на ГЕРБ са свързани със сериозна изборна победа на предстоящия парламентарен вот.

Не бива да забравяме, че макар и теоретичен, някакъв шанс за Европарламента имат и от ИТН, а според политолози, на един глас, при много ниска избирателна активност,  могат да се надяват и от новата партия на Ваня Григорова и Мая Манолова – „Солидарна България”.   

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955