Радостин Василев отдава под наем апетитни имоти от „Арена Армеец“ на свои близки

Избрано 25.06.2022 09:58 Снимка: ДНЕС+

Радостин Василев отдава под наем апетитни имоти от „Арена Армеец“ на свои близки

Спортният министър в оставка Радостин Василев е решил да прокара скандална далавера с ресторанта, кафенето и кетъринга на „Арена Армеец“. В схемата за облагодетелстването на свои хора участва и назначения от Василев шеф на Националната спортна база Венцислав Петков, пише ПИК като се позовава на източници в спортните среди, както и от обявения търг на сайта на Националната спортна база.

Всичко се крие в цената на предлаганата сделка, която е повече от скромна - 3 лева без ДДС на квадратен метър при пазарна цена между 5 и 8 лева. Отдаваните търговски площи са в огромен размер - 1 286,89 кв. м. оборудвана площ в най-голямата спортна зала в България – „Арена Армеец София“.

Това е мястото, на което се провеждат почти всички големи развлекателни и спортни събития в София, а и в България.

В т.3. от тръжната процедура е заложен ВИП-ресторантът на ниво 2 в залата с обща площ от 362,50 кв.м., който разполага с пълно кухненско оборудване, столове, маси и т.н.

Също в тази точка е посочен снек-бар с основна кухня, който е напълно оборудван. В т.1 е посочен и кафе-бар, който се намира в близост до тренировъчната зала с обща площ от 140 кв.м. - също оборудван. В т.4, 5, 6 ще бъдат отдадени под наем бюфети с голяма квадратура и пълно оборудване.

Очевидно е, че сумата от 3 лева на квадратен метър без ДДС е не просто скромна, но неадекватна за отдаваното под наем. По груби сметки, бъдещият наемател ще плаща за тази огромен площ около 5000 лева на месец.

Още повече въпросителни буди и гаранцията за изпълнение на договора. Това е единствено сума в размер на 1 500 лева. Точно толкова е и нужният за участие в процедурата депозит.

Ако се приеме, че спечели участник при минимално заложените условия, а именно 3 900 лева без ДДС или 4 680 лева за 1286,89 кв.м. е видно, че гаранцията за изпълнение на договора е по-малко от 1/3 от дължащата се месечна наемна цена.

Нормалната практика в отдаването под наем на помещения е заплащането поне на един депозит, който се равнява на месечния наем. А в Националната спортна база ЕАД е прието да се заплащат два месечни наема като депозит при подписване на договор, както сочат досегашните процедури, които дружеството е провело и е публикувало в интернет страницата си.

Изумителен е и фактът, че в проекта на договора при условията за прекратяване на е посочена клауза за едномесечно прекратяване. Във всички тръжни договори, които НСБ ЕАД е публикувало на сайта си, съществува подобна клауза.

Но най-голямо недоумение поражда разпоредбата на чл.12, ал.5 от проекто договора, която гласи, че освен в предвидените в чл.14 основания, ако договорът за наем бъде прекратен, НСБ ЕАД дължи неустойка в размер на три месечни наемни вноски и обезщетения за извършените инвестиции.

Съмнението, че става дума за съмнителни сделки е и, защото процедурата е тръжна и не предвижда инвестиции. И звучи странно, че дружество, което отдава под наем своя собствена група от обекти при организирано от него процедура записва клауза, съгласно, която ще заплаща три месечни наема обезщетение.

А в същото време залага като гаранция за изпълнение на договор в своя полза едва 1/3 от дължащата се наемна цена.

Бърза проверка показва, че срокът за подаване на документи е до 7 юли 2022 г., тоест изтича след 2 седмици. Комисията трябва да се произнесе за решението си още на другия ден - 8 юли. А решението й не може да се обжалва пред съда.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648