Неформално инфо: Президентството дало на Москва описания на радиолокационния капацитет на F-16

Избрано 10.09.2020 18:47 Снимка: ДНЕС+

Неформално инфо: Президентството дало на Москва описания на радиолокационния капацитет на F-16

От Фейсбук профила на политическия анализатор Огнян Минчев

Враговетете на ГЕРБ веднага ще опровергаят тезата на авторката на тази статия, че "ГЕРБ е проевропейската и пронатовска дясна партия"...

Тук аз също имам своите несъгласия и опровержения, но сега няма да започна дискусия по тази тема (тя иначе е наистина много значима).

Ще поставя акцент върху нещо друго, което е от първостепенно значение. Докарали сме се до там, да твърдим, че сме демократична държава, а да нямаме - в буквалния смисъл на думата да нямаме с кого да заменим съществуващото в страната управление. Оставете ГЕРБ - добър ли е, лош ли е, крадлив ли е, некомпетентен ли е. Обърнете внимание на факта, че ако поискаме да заменим ГЕРБ, трябва да поверим властта в ръцете на Позитано (който и да го стопанисва), на Румен Петков от АБВ, на най-добрия шоумен сред политиците и най-добрия политик сред шоумените, на Костя Копейкин, на Мая Костинбродска, на архимандрит Дионисий и Ренета Инджова...

(Изброявам ги по настоящия обхват на тяхната популярност, а не по степента на личностната им и политическа колосалност.) Този списък по право трябва да бъде оглавен от човека, който не само иска да ни управлява, но който вече ни управлява - президентът Румен Радев. Румънската журналистка е права - ако искаме да сменим управлението си , трябва да заложим на тези хора, повечето от които са заложници на руския контрол върху България и евразийската алтернатива за България.

Не ми опонирайте, че Бойко Борисов вече е дал всичко на Русия, защото това не е вярно. Да, той е страхлив политик и ветропоказател, който се мъчи да удовлетвори претенциите на всички спрямо слаба България - колкото по нагли и безскрупулни претенции, толкова по-добре - за претендентите.

Преди няколко години Москва взе решение да спре транзита на газ през Украйна и едностранно задължи България да прокара това, което днес наричаме Балкански поток, ако искаме да получаваме газ. И тъй като за 30 години не направихме нищо за да получим газ от другаде, правителството на ББ запретна ръкави да строи този газопровод от Турция за Сърбия. Имаме ли ние интерес от него? Не, нямаме, към днешна дата нямаме. Докато нямаме равновесно алтернативно снабдяване - от Азербайджан, от ЛНГ в Александруполис, от Близкия изток - не, нямаме. Но това е обслужване на руски интерес под натиск - какъвто има и по отношение на АЕЦ Белене. Повтарям - нито дума в защита на ББ по този въпрос! Обслужва Москва - но под натиск.

Хайде сега да видим какво прави Румен Радев. Откакто е избран за президент той навсякъде и по всякакъв повод пледира за премахване на санкциите върху Кремъл, наложени след анексията на Крим. Каква е работата на един български президент да бъде подобен откровен лобист на Москва?

Полската преса бе унищожителна - не за Радев, за България - когато в присъствието на полския президент той отново повтори - без никакъв повод и контекст - странния си призив за вдигане на санкциите от Москва. Радев светкавично се възползва от мандата си за служебно правителство, за да утвърди - в разрез с всякаква институционална легитимност - купуването на изтребителя Грипен за българските ВВС.

Ще кажете - че какво? Шведски, не съветски изтребител. Имайте предвид следното. Основен приоритет на руската великодържавна политика е да предотврати по всякакъв начин навлизането на американско оръжие във въоръжените сили на бившите сателити от Варшавския договор - вече членки на НАТО. Защото членството в НАТО е номинално и неефективно без практическа съвместимост на оръжейните системи на страните членки в Алианса с тези на най-големия и основен партньор - САЩ.

България е заобиколена от страни - партньори, които са въоръжени със самолети от серията F. Не е ли съвсем на място тук да цъфнеш десетина Грипена, без контекст, без партньорски връзки, без съвместна ремонтна база и логистична съвместимост с ВВС на съседите? Да оставим настрана през какви уволнения и репресии - включително съдебни - трябваше да минат цели екипи на МО за да може Радев да наложи светкавично поръчката за Грипен-ите в България.

До ден днешен продължава съдебното преследване срещу министър Николай Ненчев за това, че се е осмелил да потърси алтернативен вариант за ремонт на руските МИГ-ове, заобикалящ корупционната схема с ремонтната фирма на Москва.

Влизането на прокуратурата в президентството, с което започнаха протестите през юли е по повод разследване на казус, според който президентски съветник е предал класифицираната част от договора за закупуване на F-16 на представители на Москва в София. Не съм специалист - неформалната информация, с която разполагам твърди, че в тази част на документацията са включени описания на радиолокационния капацитет на изтребителя, които са на най-високо съвременно технологично ниво.

Надявам се разследването компетентно да отхвърли или да потвърди тази информация. Но какъвто и да е резултатът от него, налице са достатъчно основания - включително свързани с ориентацията на съветниците на Радев Иво Христов и Елена Йончева - на основата на които да се предположи наличието на дълбока и структурна обвързаност на позицията на българския президент с руските държавни интереси в българския и в европейския контекст.

Прибавете руската клакьорска свита на Позитано, групата на Николай Малинов - русофили, черносотническите шайки от типа на "Възраждане"... Ще получите пълната палитра от представители на руския великодържавен интерес в управлението на България днес и - в многократно повече - в кандидатите за управители на България утре, след предполагаемия успех на протестните лидери.

Проблемът на руските великодържавни лобисти в България днес е, че страната все пак е населена от хора с преимуществено здрав разум. Както показват и последните сондажи, те не бързат да предадат властта на промосковската клика във и пред президентството само на основание на безспорната обвързаност на управлението на ГЕРБ с олигархичното задкулисие и със Сарайската клика в неговото ядро. Защото разумните хора знаят, че задкулисието няма да накърни интересите си който и да управлява България. Но е възможно самата България да рухне за пореден път - както през 1990-та и 1997-ма - ако на власт дойде кликата на Позитано и черносотническите шайки около Радев.

Затова лидерите на протеста истерично извеждат на първо място своето искане - СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ НА РАДЕВ. Защо? Защото трябва първо да дойдат на власт, да изкарат сопата, да разчистят враговете си, да уплашат обикновените хора и тогава със сила да наложат своя политически контрол чрез "избори" и избиране на своите прокремълски марионетки.

Браво, браво, чувам подигравателите подвиквания откъм отровната триада и троцкистката периферия на оперетъчната политика - "ще пазим Бойко да ни пази от комунистите". Не, няма да пазим Бойко. Ще пазим здравия си разум да не допускаме на власт тези, които вече нямат търпение "да хванат бика за рогата".

Какво ви казват те - "дайте ни сега властта, пък после ще видим..." Няма да ви дадем властта. Ще дойдете на избори да си я вземете. Ако се намерят критична маса малоумни гласоподаватели, които да ви докарат на власт - халал да ви е тази власт!

На времето по повод на едно подаряване на властта Стефан Стамболов процедил през зъби: "Мамка ѝ на тази България..." Ако се наложи - и ние ще го кажем с болка и с изчерпана надежда, Но все се надявам да заслужим и да постигнем нещо по-добро от Радев, Радевица, Нинова, Копейкин, Дионисий... Ей да не забравя някоя важна фигура... /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448