На 20-ти май академичната общност излиза на национален протест

Избрано 14.05.2024 15:20 Снимка: ДНЕС+

На 20-ти май академичната общност излиза на национален протест

"Обявихме протестни действия на 20 май. Протестът ни е заради това, че служебният кабинет не изпълнява Закона за висше образование и по принцип, когато говорим, че сме правова държава, Народното събрание си е свършило работата." Това заяви проф. Лиляна Вълчева – председател на синдикалната организация "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ на пресконференция в Икономическия университет във Варна.

Тя обобщи исканията на академичната общност и посочи, че имат готовност за стачни действия, ако средствата, предвидени от Закона за висшето образование, не бъдат изплатени на работещите във сферата на висшето образование и наука.

Заради този финансов недостиг не успяхме да реализираме множество реформи в сферата на висшето образование, сред които създаването на специализирана администрация с оглед на това, че във висшите училища и по смисъла на европейските нормативи, трябва да се развива усилено научно-изследователска дейност. За тази цел са ни нужни специализирани изследователи, експерти, а на тях трябва да им се плаща подобаващо. Тази година в Народното събрание се обърна внимание на този проблем, благодарение на вносителя на законопроекта, доц. д-р Медиха Хамза, която оглави и екипа, подкрепил така наложителните промени“, каза още проф. Вълчева.

Служебният кабинет обаче иска да се отложи актуализацията на възнагражденията за 1 януари 2025 г., което е неприемливо, допълни проф. Вълчева. Вече повече от месец мина след преминалото обществено обсъждане, Постановлението стои в Министерството на финансите и не му се дава ход. ВОН-КНСБ, „Подкрепа“ и Съвета на ректорите ще  проведат протестни действия на 20 май от 11:00 ч. пред сградата на Министерството.

Ако това не даде очаквания резултат, на 24 май синдикатите ще протестират отново, като протесът ще бъде символичен - с отличителни знаци.

Проф. Вълчева добави, че засега няма да предприемат активни действия, но ако се наложи, имат такава готовност. Според нея разумът трябва да надделее и Закона за висшето образование, както и Закона за държавния бюджет трябва да бъдат спазени от служебния кабинет.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361