Александър Йорданов: Хубав изборен ден

Избрано 09.06.2024 12:24 Снимка: ДНЕС+

Александър Йорданов: Хубав изборен ден

Изборният ден е в ход. Гласуваме. Но е желателно да се гласува правилно, за да не отлитат на вятъра подадените гласове за партиите, които няма да влязат в парламента

"Малко са народите в Европа през 21 век, които имат такъв изборен опит, като нас българите. Особено пред последните три години ние показахме на всички, че сме изборджии. И ако участието в избори е доказателство за демокрация, то спор няма, че ние сме сред най-демократичните европейски народи. Не се уморяваме да гласуваме. И отрано слушам, че сме готови и в ранна есен да повторим днешното лятно изборно упражнение. Тогава наистина ще ошашавим останалите европейци", пише в профила си във Фейсбук евродепутатът от ЕНП/СДС Александър Йорданов.

Ето какво още е написал той:

НЕУДОБНИ ДУМИ: ХУБАВ ИЗБОРЕН ДЕН!

        Малко са народите в Европа през 21 век, които имат такъв изборен опит, като нас българите. Особено пред последните три години ние показахме на всички, че сме изборджии. И ако участието в избори е доказателство за демокрация, то спор няма, че ние сме сред най-демократичните европейски народи. Не се уморяваме да гласуваме. И отрано слушам, че сме готови и в ранна есен да повторим днешното лятно изборно упражнение. Тогава наистина ще ошашавим останалите европейци.

       Но както и да е. Изборният ден е в ход. Гласуваме. Но е желателно да се гласува правилно, за да не отлитат на вятъра подадените гласове за партиите, които няма да влязат в парламента. А тези партии, които няма да преминат изборната бариера, са добре известни. Многократно това е казвано и дори в диаграми показвано. Те или са в графата "Други" или са със скромни процентчета, които могат да им донесат пари от тези избори, но не и мандати. Вече е ясно също така, че една от натопорчените срещу ЕС партии ще остане в опозиция. Така че тези, които все още мислят да гласуват за нея трябва да са наясно: техният избор няма да управлява България. Същото се отнася и до партията, която някои с основание приемат за най-статукварската у нас. И тя няма да бъде на власт. Но със сигурност ще има депутатска група, колкото да си поддържа столетността.

        Всички останали партии, които ще имат представители в новия парламент имат шанс да управляват България. Ако искат, разбира се. Но ако не искат, защо тогава ни призоваваха да гласуваме? А най-голяма е отговорността на тези партии, които ще влязат в парламента като загубили изборите. Защото всички те или поне някои от тях, ако милеят за България, ще трябва да подкрепят победителите. А победител на изборите ще бъде политическата сила, за която аз правилно гласувах.  Тя ще има политическото и моралното право да управлява страната. Така е и в Европа. Победителите не ги съдят. Те биват подкрепяни, за да могат да създадат редовно, стабилно и действено правителство.

        Това е днес положението. И утре то ще е същото. И вдругиден ще е така. Затова и пожелавам приятно гласуване на негласувалите все още. И хубав ден!

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599