Депутатът доц. Медиха Хамза: Заставам зад колегите си от академичната общност в България

Варна<+> 14.05.2024 13:32 Снимка: ДНЕС+

Депутатът доц. Медиха Хамза: Заставам зад колегите си от академичната общност в България

"Заставам зад колегите си от академичната общност в България. Служебното правителство не само нарушава закона, но и в морален аспект действията му са обидни за цялата сфера на висшето образование и научните среди". Това каза пред журналисти депутатът от СДС-Варна в парламентарната група ГЕРБ-СДС и кандидат за народен представител доц. Медиха Хамза.

Повод за думите ѝ стана пресконференция на проф. Лиляна Вълчева – председател на синдикалната организация "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ. Вчера с отворено писмо от синдикалната организация заявиха, че на 20 май 2024 г. ще започнат протест, заради неспазване на Закона за висше образование и неизплатените все още възнаграждения в академичната сфера.

Доц. Хамза припомни, че проблемът не е само в хората, а в образованието като процес - от началното и до висшето ниво. По думите на общинския председател на СДС-Варна, има сериозна опасност висшето образование да попадне в криза, а това би повлякло и криза в по-ранните етапи, през които преминава обучението.

„С всеки изминал ден кадрите в сферата на висшето образование са на определена възраст и пренебрежителното отношение от страна на администрацията към академичната общност води след себе си риск от изпадането на системата в ситуация на "висше образование в пенсионна възраст".

"Неизпълнението на Закона за висшето образование и с нарушаване на Закона за държавния бюджет администрацията засяга цялото българското образование. Процесът не може да върви по този начин, защото хората са в основата на това, което се случва -  висшето образование създава стабилната основа на икономиката, подготовката на кадри и движението на държавата напред. Смятам, че е изключително важно да обърнем внимание на проблема, защото образованието ни е изградило всички нас, като хора", каза още депутатът от СДС -Варна доц. Медиха Хамза.

Доц. Хамза е вносител на промените на Закона за висшето образование, които бяха приети и обнародвани преди два месеца. В текстовете е записано, че средствата за повишените след промените в закона възнаграждения за кадрите в академичната общност трябва да бъдат изплатени до един месец след обнародването им. До този момент, вече втори месец, постъпления по сметките на университетите у нас няма. Не е изпълнено и повишението на заплатите от 1 януари 2024 г., като за това средствата са заложени в държавния бюджет.

Синдикат КНСБ-ВОН обяви протест на 20 май по този повод. "Това засега ще бъде само символичен протест, но ако се наложи, ще преминем и към активни стачни действия", предупреди проф. Вълчева.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361