Доц. д-р Медиха Хамза: Държавата се отнася пренебрежително към висшето образование

Избрано 13.05.2024 14:23 Снимка: ДНЕС+

Доц. д-р Медиха Хамза: Държавата се отнася пренебрежително към висшето образование

Недопустимо е администрацията да не изпълнява нормите, изрично записани в Закона за висше образование и държавния бюджет

В отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър и медиите от Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ заявяват, че ще предприемат ефективни протестни действия от 20 май заради неизпълнените ангажименти на правителството да увеличи заплатите на преподавателите в държавните висши училища, БАН, Селскостопанска академия и НИМХ, което трябваше да стане още от началото 2024 г.

Категорично заставам зад тази позиция на синдикатите.

В държавния бюджет за 2024 г. са предвидени допълнителни 39 млн. лева, с които от 1.01.2024 г. трябва да се вдигнат възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. И разбира се, днес вече е месец май 2024 г., няма и лев даден от бившите управляващи Николай Денков и Асен Василев към академичната общност в България. В следствие на това ректорите на университетите у нас не могат да изпълнят задълженията си, записани в Закона за висшето образование.

С промените в Закона за висше образование, приети от парламента по моя инициатива, ясно е записано задължението на държавата да изплати по-високите възнаграждения на академичния състав от 1 април 2024 г. Въпреки вменените от закона и бюджета задължения, администрацията в лицето на министерство на финансите необяснимо за мен все още бави изпълнението.

Държавната администрация няма право да се отнася с пренебрежение към висшето образование! То е генераторът на научни постижения и академично бъдеще за младите хора. Висшите училища създават кадрите, които са в основата на икономиката, високите технологии и реализирането на научния потенциал на България. Служебният кабинет, въпреки тежкото наследство от бившия министър на финансите Асен Василев, трябва да изпълни закона и да изплати незабавно възнагражденията. Отказът това да бъде извършено е нарушение на два закона - за висшето образование, и за изпълнението на държавния бюджет.

Висшето образование в България дълго време не получава нужната подкрепа. Проблемите в тази сфера се трупат и всеки опит да бъдат решавани през последните три години срещат твърдо неразбиране от страна на бившите управляващи. Дори в периода, когато министър-председател беше акад. Николай Денков, излъчилата го партия „Продължаваме промяната“ се противопостави на предложенията за промени в Закона за висшето образование. Текстовете, които предложихме с колегите ми от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с които се регулираха заплатите на младите специалисти – стипендиите на докторанти и възнагражденията на асистенти – не бяха подкрепени от „Продължаваме промяната“.

Законът все пак получи нужната подкрепа и с новите разпоредби стипендията за докторанти вече е в размер на 1400 лв., а асистентите ще получават 2516 лв. Неразбираемо е държавната администрация в лицето на служебния кабинет да отказва да изпълни задължението си към академичната общност.

Пренебрежителното отношение към образованието в България е недопустимо!


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955