Личните лекари: Нямаме такава пътека, нямаме дори код, по който да издадем направление за PCR тест

Избрано 19.11.2020 04:28 Снимка: ДНЕС+

Личните лекари: Нямаме такава пътека, нямаме дори код, по който да издадем направление за PCR тест

"Нямаме клинична пътека, нямаме дори код, за да издаваме направления за PCR тестове", заяви общопрактикуващ лекар за ДНЕС+. 

По думите ѝ, могат да издадат направление за инфекционист или пулмолог, могат да изпратят пациент на изследвания, на рентген, но няма по коя пътека или дори код, под който да издадат лелеяното направление за  PCR тестове. А тези специалисти могат да изпратят пациент на  PCR тест, но само като препоръка, не и с направление, с което тестът да е безплатен за пациента. 

Често се случва хора, които са с много леки симптоми дори да не осъзнават, че са заразени с коронавирус. В един момент се влошават и няма кога да си направят тест. Парадоксът е, че точно по тази причина им се отказва хоспитализация. А дали пациентът може да чака до следващия ден? 

Тя е на фронтовата линия от месец март, когато в България имаше тук-там заразени, когато колегите ѝ подаваха направления и рецепти на пациентите си на улицата, защото не искат да ги прегледат и да ги допуснат дори в кабинетите си. 

Не се скри и сега, когато всеки втори или трети неин пациент е с коронавирус. Не се страхува, а казва, че е лекар и няма право на страх. 

"Много от хората са със симптоми на COVID-19, но не се тестват и не са в статистиките. Аз предписвам лечение и, слава Богу, нямам пациент в болница или в тежко състояние. Повечето дори нямат силно изразена симптоматика и прекарват вируса леко. Но не гарантирам, че спазват препоръките ми да се самоизолират, за да не заразяват други хора", разказва лекарката.

И допълва: "Заразените с коронавирус са в пъти повече от установените. Имах възрастен човек на 72-години, който имаше установена коронавирус инфекция, но нямаше никаква симптоматика и се излекува."

Според нея хората се страхуват заради масовата паника, а страхът е лош съветник - причинява спад на имунитета. Хората трябва да са спокойни и да следват лечението стриктно. Да не се самолекуват, да поемат много течности и да почиват повече, за да преборят вируса. 

"Общо взето излиза, че мерки има, но те са само по телевизията и медиите, а на практика нямат реализация и хората страдат от недодяланата здравна система, чиято реформа така и не се случи", коментира още общопрактикуващият лекар. 

А междувременно в Словакия масово тестваха хиляди хора с бързи тестове. Заболеваемостта спадна с 58% за седмица. Изолираха заразените, лекуват навреме тежките и средно тежките случаи и нямат нито висока смъртност, нито висока заразяемост към момента. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096