Кой, в крайна сметка, издава направление за безплатен PCR тест и как?

Избрано 20.11.2020 12:37 Снимка: ДНЕС+

Кой, в крайна сметка, издава направление за безплатен PCR тест и как?

Най-обсъжданият проблем в момента е издаването на направления за безплатен PCR тест и кой точно ги издава. 

На брифингите на Националния оперативен щаб и здравното министерство категорично бе заявено, че направленията ще ги издават личните лекари. Да, но това все още това не се случва. 

Проверка на репортер на ДНЕС+ установи, че всъщност общопрактикуващите лекари нямат клиничка пътека, нито код, по който да издадат така търсеното от хората в нужда направление. От прехвърлянето на топката от едните на другите, резултатът не закъсня -  купищата граждани със симптоми заляха кабинетите на клетите лекари, които пък от своя страна дори не знаеха как да им обяснят, че не могат и нямат начин да издадат този документ. 

Другата опция за издаване на безплатен PCR тест са районните здравни инспекции. Но какъв е точно начинът и схемата, по която се издават направленията? 

След преглед при личен лекар и по негова преценка, че сте със симптоми на COVID-19, той изпраща информация за вас и вашето състояние към общата система, която използват районните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари, чрез която комуникацията е бърза между двете институции. 

След което от РЗИ издават направлението, с което можете да си направите безплатен PCR тест, разказаха  за ДНЕС+ от РЗИ-Варна.

Процедурата е лесна, но има един проблем - масово личните лекари се барикадираха и "лекуват" хората от разстояние - по телефона или на улицата, както не малко граждани възмутено коментират. Някои дори са си сложили бележки по кабинетите, с които отказват категорично да преглеждат пациенти с остра вирусна инфекция и температура. 

Естествено, продължава финансирането им от НЗОК.

Ако успеете да се вмъкнете за преглед при личния си лекар, направлението ще ви бъде издадено от РЗИ, по молба на личния ви лекар. 

Очаква се да бъде подписан анекс към рамковия договор със НЗОК за издаването на направления от личните лекари.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096