Изборът в неделя – отроче на ДС или лява активистка

Избрано 01.11.2023 09:52 Снимка: ДНЕС+

Изборът в неделя – отроче на ДС или лява активистка

Тази неделя предстои труден избор за софиянци, особено за тези, които определят себе си за десни. Разбира се, винаги съществува възможността да отидат за гъби. Ако все пак, макар и с пoгнуса, решат да упражнят правото си на вот, им предстои труден ребус.

Един срещу друг на балотажа ще се изправят представителят на ДБ, ПП, Спаси София – Васил Терзиев, и подкрепената от БСП синдикалистка Ваня Григорова.

Васил Терзиев

На пръв поглед изборът изглежда лесен. Терзиев е представител на т.нар. градска десница, което би трябвало да означава, че е дясното предложение за столичен кмет. Да, обаче това е само на пръв поглед и ако не следите отблизо родния политически небосклон. Ако въобще можем да определим някоя от партиите в коалицията като дясна, това с много условности е ДБ, въпреки че вече са доста по-популярни като (раз)градската (екс)десница, а почти всички истински десни и консервативни хора, отдавна напуснаха редиците им – някои се присъединиха към ГЕРБ, други направиха свои политически проекти (КОД например), трети за момента са в изчакване. ПП отдавна са казали, че за тях ляво и дясно са формалност и отживелица, много от политиките им са по-скоро леви, а „Спаси София” са откровено леви и крайно зелени.

Самият Терзиев, също на пръв поглед, би могъл (по-скоро сам се надява да го възприемат) да бъде определен като десен – най-малкото, той е предприемач, инвеститор, иноватор, дарител и прочее, но паралелно с това няма нито една ясна позиция по важни вътрешно, външнополитически или обществени теми (преди номинацията си), която би могла категорично да го позиционира по оста ляво-дясно. Наложи му се да изкаже някои мнения, но това беше от необходимост, не по негово желание. Дори да изключим това, отново стигаме до произхода му и първоначалния капитал, с който е стартирал. Без да се впускаме в детайли, вече всички знаят в подробности биографията му, два са най-съществените въпроса.

Първият – може ли наистина да е десен човек, който е отраснал и възпитан в комунистическо семейство, а както сам нееднократно е заявявал  - той е такъв, какъвто е, благодарение на семейството си. Разбира се, Терзиев го казва в положителен смисъл, обаче знаейки кои са най-близките му родственици, ние надали можем да вложим такъв сантимент и разбиране към думите му.

Вторият въпрос – възможно ли е човек, стартирал бизнеса си с кървавите пари на ДС, да е десен в същността си? Е, има и трети въпрос, който всъщност не е по-малко важен – ако си десен, би ли се съгласил да си номиниран от по-скоро лява коалиция?

Реторични въпроси...

Ваня Григорова

Тук положението не е по-синьо. Просто е друг нюанс на червеното. Ваня Григорова, за разлика от Васил Терзиев, има доста по-изявени и определено леви позиции. Ето, ще кажат някои, изборът е лесен, тя не крие каква е. Родена е в София, детските ѝ години минават в ромския квартал „Христо Ботев“, където живее сравнително бедно. В първите години след завършването на средното си образование, тя работи като чистачка в училище. Народно момиче.

Национален координатор за България на Европейската гражданска инициатива срещу трансатлантическите търговски споразумения – TTIP и CETA, които според нея подчиняват хората и държавите на корпоративните интереси, протестирала е и срещу добива на шистов газ в България и употребата на ГМО в българското земеделие.

От много млада е съвестна активистка в младежките организации на БСП,  лява икономистка, синдикалистка. Твърдо остояваща правата на трудещите се и ангажирана със социални каузи, като сама обича да казва. Те обича и да е сред хората, да черпи от енергията им. Общо взето, можем да кажем, че Григорова е звездата в ляво, която в последните дни успя да засенчи всички останали.

Но Григорова не може да бъде идентифицирана много тясно с БСП, защото има своите разминавания както с партията, така и с лидера и Корнелия Нинова. Интересен факт е, че тя получи два пъти повече подкрепа, отколкото листата за общински съветници на БСП, което говори категорично, че е получила много гласове и от хора, които по никакъв начин не симпатизират на Социалистическата партия.

Успя да генерира и протестния вот, насочен както срещу управлението на ГЕРБ на местно ниво, така и срещу това на ДБ/ПП на национално, не на последно място – срещу цялата некоалиция. В началото беше силно подценена, което се доказва и от изненаданите анализатори и политици.

И все пак?

Ако си наистина десен, вероятно в неделя ще предпочетеш да пасуваш. Абсурден е изборът между старото ляво и неолибералното ляво. Или може би тук се крие ключът. Васил Терзиев е представител на новото ляво, а профилът на тези, които вероятно ще взимат по-голямата част от решенията, е именно такъв – това е и програмата на „Спаси София”, която стана ясно, че е в основата на тази на кандидат-кмета, това ще са и нейните представители. Тези хора са в подкрепа на зеленото, на различието, на правото на избор на всеки, дори на маргинализираните групи.

Григорова пък не крие своята пристрастност към социалистическо-комунистически идеи и тотеми, като паметника на Съветската армия например, срещу което премахване е против, както и позицията ѝ че България трябва да плаща за руски газ в рубли и че цената по дългосрочния договор с "Газпром" била най-ниската.

Тя си е автентична социалистка по тази линия, а мнението ѝ по нищо не се различава от това на БСП, които са благосклонни (най-меко казано) към Русия, симпатизират на Путин и политиката му. Макар че видимо губят подкрепа, и заради тези им позиции, което личи по критично ниските им резултати на последните няколко избори. Те вече не са фактор, а прозападната ориентация на страната ни е ясно заявена и потвърдена.

Но т.к. у нас всичко е наопаки, както БСП в по-голямата си част, така и Корнелия Нинова - още по-категорично, са против розово-кафявата чума, която в последните години прониква в страната ни, именно благодарение на формации и НПО-та, по един или друг начин свързани предимно с ДБ и/или ПП. Да, в неделя ще избираме кмет, не парламент, но все пак е важно да погледнем и общото, не само частното.

Няма как да подминем и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „по-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност", призовавайки хората да гласуват по съвест, тъй като няма общо решение с ПП/ДБ, добавияйки: „явно вече не е грешно да си от Държавна сигурност, не е грешно да си комунист”.

Вероятно изборът ще е между две идеологии. Тази на БСП и тази на ПП/ДБ. Едната – вредна и отживяла, другата – опасна и актуална. И все пак, винаги може да отидете за гъби.../tribune.bg

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878