Ивайло Мирчев: Нашата цел е българската енергетика да е независима от Русия

Избрано 23.11.2023 16:51 Снимка: ДНЕС+

Ивайло Мирчев: Нашата цел е българската енергетика да е независима от Русия

За сценариите пред рафинерията на Лукойл в Бургас, за диверсификацията на ядрено гориво и доставка на резервни части за АЕЦ "Козлодуй", за данъците и инфлацията през 2024 г. Tribune.bg разговаря с народния представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Какви са сценариите пред рафинерията Лукойл?

Ние очакваме рафинерията да продължи работа. Единственото е да се спазят сроковете и да приключи употребата на руски нефт, т.е. на сорт Уралс. Не очакваме никакви проблеми и се надяваме на никой в Лукойл да не му хрумне да създава такива.

Цената на петрола на международните пазари отбеляза спад вчера, отчитате ли го като плюс на политиката спрямо рафинерията?

Тя днес пада, утре се вдига цената и това зависи от много фактори. Това не трябва да ни вълнува особено. За нас важното е да не използваме руски нефт, да изключим дерогацията. Дали сме достатъчно срок на Лукойл да мине на петрол сорт Брент и не вярвам това да ги затрудни.

Що се отнася до възможна приватизация на рафинерията, кои са евентуалните кандидат-купувачи?

Аз не познавам някой, който да иска да приватизира рафинерията. Истината е, че такава дерогация изобщо не трябваше да има за Лукойл, за да няма такива спекулации. Сега гледаме да я прекратим по-рано, за да приключи тази тема и се надявам, когато рафинерията мине на неруски петрол, всички да спрат да ги говорят тези неща. Нашата цел е друга. Нашата цел е българската енергетика да е независима от Русия по какъвто и да е начин - по отношение на газа, ядреното гориво и петрола.

За ядреното гориво стана ясно от външния министър н Унгария Сиярто, че ние вече сме транзитна страна, това добре ли е?

Не бих давал оценки. Всички тези неща трябва да се проверят, но важното за нас тук е, че страната спира да използва руско ядрено гориво. Така никой няма да може да ни рекетира в някой момент дали да работи АЕЦ "Козлодуй" или да не работи. Същото се отнася и за резервните части за АЕЦ "Козлодуй".

Там как ще се справим?

Ще използваме алтернативни доставчици, които не са руски. Вече има яснота за всички възможни варианти за доставка на резервни части за ядрената ни централа.

Казвате, че и Лукойл, и АЕЦ "Козлодуй" са обезпечени да работят без намеса на Русия?

Абсолютно, стига Лукойл, който е частична руска собственост, има възможност и към момента за влияние. Ние, обаче, имаме опцията да вкараме особен управител, ако видим, че в рафинерията някой прави неща, които са в ущърб на страната и обществото. Няма да се поколебаем да го направим. Надявам се да не се стига до това и рафинерията да си работи. За съжаление, остава неприятният вкус, че милиарди данъци не са влезли в бюджета.

В тази връзка сега от Министерството на финансите предлагат корпоративният данък за големи компании да се увеличи от 10 на 15%?

Това е европейско изискване и всъщност засяга 15-20 компании в България. Те имат над 790 млн. евро оборот. Така че става дума за доста малък кръг компании. Това няма да повлияе по никакъв начин на цените и на инфлацията у нас. Инфлацията ще върви надолу.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878