Ишингер: Берлин ще си навреди, ако не дострои „Северен поток – 2”

Избрано 03.09.2020 14:28 Снимка: ДНЕС+

Ишингер: Берлин ще си навреди, ако не дострои „Северен поток – 2”

Западът не може да обяви тотален бойкот на Русия, тъй като без Москва не могат да бъдат решени редица глобални проблеми. Това заяви ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер в ефира на „Байеришер Рундфунк”.

Правителството на Германия трябва да повдигне въпроса за осъществяването на проекта „Северен поток – 2” в светлината на новите данни във връзка с инцидента с Алексей Навални. Ако газопроводът не бъде достроен, Берлин ще навреди сам на себе си, смята дипломатът.

Ако германското правителство очаква ясен съвместен отговор от своите партньори, обсъждането на темата „Северен поток – 2” е неизбежно.

В отношенията си с Москва не е възможно Берлин да продължи да действа, както обикновено. Трябва да бъде обсъден цял спектър от мерки, смята Ишингер.

Първата стъпка би могла да е отзоваването на посланиците на държавите от ЕС в Москва „за консултации” – това е обичайна стъпка, изразяваща недоволство.

„Но аз смятам, че само това няма да бъде достатъчно – на дневен ред трябва да се поставят и икономическите проекти с Русия”, каза той. Ишингер изрази съмнение, че Москва ще сътрудничи активно за изясняването на инцидента с Навални.

Невъзможно е да се обяви бойкот на Русия

В ефира на телевизия АРД Ишингер също подчерта, че Западът не може да обяви пълен бойкот на Москва.

„Ние се нуждаем от Русия за политиката за климата, по отношение на връзките с Украйна – в много области”, констатира дипломатът. Според него не е възможно да се постави стена между Запада и Русия, но въпреки това западните държави трябва да поставят ясни граници в светлината на ситуацията около Навални. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448