И с корекциите, Бюджет 2024 остава дълбоко нереалистичен в приходната си част

Избрано 19.11.2023 11:41 Снимка: ДНЕС+

И с корекциите, Бюджет 2024 остава дълбоко нереалистичен в приходната си част

От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)

Корекциите, които Асен Василев вчера се съгласи да нанесе в Бюджет 2024 са недостатъчни. Бюджетът остава дълбоко нереалистичен в приходната си част и разточителен в разходната.

Планираната капиталова програма ще се намали с 2 млрд. лв. и приходната част ще се съкрати с 2.4 млрд. Това се прави заради много несигурните приходи, които държавата очаква от данъкът, върху природния газ от Русия, който минава транзитно през България за други държави.

Слава богу, усетиха се, че ако Газпром просто реши да не плаща, ние няма как да ги накараме. Дори да им спрем транзита, това няма магичести да материализира 2.4 млрд. лв., а и ще ни създаде конфликти с други държави в ЕС като Унгария, Австрия и дори съседна Гърция.

Но очакваните приходи от ДДС остават крайно нереалистични, например. Дори да допуснем, че прогнозата на МФ за ръста на БВП ще бъде изпълнена (която сама по себе си е много оптимистична). Не може да очакваш приходите от ДДС да растат двойно по-бързо от номиналния растеж на БВП.

Мерките за повишаване на данъчната събирателност, които МФ предприема няма да са достатъчни. Единствено създават ненужни допълнителни пречки за работата на бизнесите в страната под формата на финансова полицейщина. Свалянето на лимита на плащанията в брой е неефективна мярка за борба със сивия сектор, дори според ЕК (има доклад от 2018). Облагането на бакшишите ли ще донесе нови 2.5 милиарда ДДС в Бюджета? Или може би схемата "донос-бонус"?

Междувременно се планира ново вдигане на заплати в държавната администрация (там където изоставали). А какво ще кажете за съкращение? Не само на заплати, но и на държавни служители? Асен Василев говореше за това едно време, някой спомня ли си? През 2021 обещаваше съществено съкращаване на щата на публичната администрация, а на власт единственото нещо, което прави е да ѝ вдига заплатите.

Нямало пари за пенсии, затова ще вдигаме максималния осигурителен доход отново и отново, създавайки милиарди левове допълнителни разходи за високо платените сектори. С Бюджет 2023 и Бюджет 2024 разходите за заплати на администрацията се покачват с 2 млрд. При все, че бюджетът остава с дълбок дефицит. Не може ли тези 2 млрд. да отидат за запълване на дупката в НОИ? Която впрочем няма как да се запълни, защото държавното осигуряване по принцип няма как да функционира при застаряващо население и е необходима структурна реформа. 

Ами не, явно не може. Вместо да спестяваме от държавни заплати, ще стрижем ИТ сектора. Явно Асен Василев смята, че държавната администрация е по-голям двигател на икономическо развитие в България, аз така си го обяснявам. Вие как мислите?

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583