Голямото Борисово надцакване

Избрано 20.10.2022 08:47 Снимка: ДНЕС+

Голямото Борисово надцакване

От началото на предизборната кампания та до днес, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов надцака всеки ход на Продължаваме промяната по изключително ловък начин. С това допълнително ерозира доверието в тях, като ги разобличи, че не само са неопитни, но и първосигнални и негодни за лупингите в политиката. Преди години, когато БСП сформира правителството на Орешарски, казах, че Борисов ще е в пъти по-опасен противник в опозиция, отколкото докато беше във властта, защото извън нея е освободен от примката на отговорностите. Но да се върнем към днешния ден.

До падането на дружинката на Киро и Асен, Борисов ги кастреше остро, но от първия ден на предизборната надпревара смени рязко риториката. Защото българите им подариха властта, щото се обявиха за борба с корупцията, злоупотребата с власт, едноличното управление, липсата на социална чувствителност и пр. Сиреч, срещу него. И заигра, като добрия герой. Колкото повече те го атакуваха, толкова повече им отвръщаше с добронамереност. Те се снимат пред Софийския централен затвор с намек да го вкарат там, той се прави на котарака Леополд и им отговаря: "Ребята, давайте жить дружно". След изборите продължи по същия сценарий - той, загрижен за общото бъдеще, те църкайки злобно срещу него. Борисов си дава сметка, че след като американците го разлюбиха бързо заобичаха харвардите. Затова, когато от Промяната подкрепиха Да, България да предоставим оръжие на Украйна и посланикът на Русия, Елеонора Митрофанова да не бъде канена на първото заседание на парламента, Борисов пак ги надцака, като предложи Зеленски да направи видеообръщение на старта на 48-то Народно събрание. Излъчи контактната група за преговори с останалите политически сили не от кой да е, а от основателя на Атлантическия клуб у нас и настоящ почетен председател Соломон Паси и президента Росен Плевнелиев.

Нали американците и Брюксел дуднат бъдещия кабинет да е евроатлантически и пронатовски? На ви преговарящи. Подхлъзна най-ярките ни ястреби да водят преговорите с пълното съзнание, че и Промяната и Да, България са заложници на собствената си злоба и първичност и няма да приемат каквато и да е прегръдка с ГЕРБ. С този ход Борисов не само дискредитира американските довереници Паси и Плевнелиев, но и си запази правото да каже утре – ние искахме правителство в името на България, и щото партньорите ни чакат, ама те не щат. Римейк на: Ние ги хващаме, те ги пускат? И пак ги надцака. Надцака Промяната и в псевдолевите им послания за увеличението на доходите и пенсиите, като им каза – аз мога да ги вдигна и с 30%, ама пари откъде? То, този въпрос трябваше да им го зададе Корнелия, щото пари могат да дойдат или от ръст на данъците на богатите, или от кредити, ама тя жената е заета. С друго. Няколко са мотивите Борисов да не иска правителство сега, независимо, че ГЕРБ е първа политическа сила.

Първо, на следващите избори Промяната ще се сринат още. И значително. Те и в ЦИК няма да имат повече представители. За машинките го казвам. Второ, ако не бъдат приети сега законите, които да гарантират европарите, доминираната от ГЕРБ коалиция ще се заеме веднага да ги приеме. Друго е да управляваш с много пари, а особено в условие на тежка криза. Трето, Борисов също чака изхода от изборите в САЩ на 8 ноември. Значително по-добре се разбираше с тръмпистите, отколкото с демократите на Байдън. А и вече осезаемо вони намерението на „западните партньори“ да вкарат НАТО във войната, воглаве с нас. Бойко не иска да носи отговорността от въвличането ни в кървав конфликт и нова национална катастрофа. Ако успеят да изберат председател на Народното събрание и комисиите в парламента заработят, ще е единствено с цел да бъдат приети онези закони, които да отпушат усвояването на европари по Плана за възстановяване и устойчивост. И накрая, няма никакво значение, дали харесваме или не Борисов. Просто той надцака ловко всеки ход на Продължаваме промяната и Да, България. Имаше един стар лаф - Кьорав карти не играе. Същото се отнася за баламурниците и политиката!

Анализ за Поглед инфо

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062