Европа без консенсус за фонда за възстановяване след COVID-19

Избрано 19.06.2020 12:04 Снимка: ДНЕС+

Европа без консенсус за фонда за възстановяване след COVID-19

В момента животът в Европа далеч не е нормален, но има знаци, че той се движи в тази посока. Въпреки това, извън голямата здравна криза, континентът все още е изправен пред дълбока и вероятно продължителна рецесия с мащаб, който не е бил наблюдаван от поне сто години. Рецесия, която ще доведе до намаляване на бизнеса, значителни загуби на работни места и нарастващи държавни дългове.

От началото на седмицата самолетите на „Брюксел Еърлайнс” най-накрая отново поеха към небето и добрата новина за авиокомпанията беше, че почти всички нейни полети са пълни.

Националният превозвач на Белгия изпълни 22 полета на 15 юни. Първият полет за Рим беше в 7:30 сутринта и всички места бяха дзаети.

„Всичко върви по план“, каза Дитер Вранкс, изпълнителен директор на „Брюксел Еърлайнс”, добавяйки, че е доволен от възобновяването на дейността на компанията.

„След три месеца бездействие, днес е важен ден. Имаме пълни полети почти навсякъде. Това е добре”, каза той.

Пътниците бяха обичайните бизнесмени и дори няколко запалени туристи. Бъдещите резервации също се увеличават, като хората искат или имат нужда отново да се придвижват.

„Те се увеличават с почти 50% всяка седмица. Има ясно желание да се пътува, да се излиза от Белгия“, каза Вранкс.

Вече месеци наред ЕС и държавите-членки обсъждат план за възстановяване. И утре лидерите на ЕС отново се срещат, за да обсъдят плана на Европейската комисия да похарчи огромната сума от 750 милиарда евро за справяне с икономическата криза в Европа – предимно от безвъзмездни средства, а не от заеми. Важното е, че тези пари ще бъдат събрани като споделен дълг на Европейския съюз. Той е част от по-широк пакет, натрупан на трилиони евро, включително преразпределяне на голяма част от бюджета на ЕС през следващите седем години.

Въпреки това, сделка не се очаква утре или евентуално дори през следващия месец, когато лидерите се надяват да се срещнат лично за първи път от февруари. Настоящият план е подкрепен от четирите най-големи икономики в Европа – Германия, Франция, Италия и Испания, но не и от така наречените „пестелива четворка” – Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. Лидерите им написаха писмо до „Файненшъл Таймс” тази седмица, в което призоваха за „реалистично ниво на разходване“ и за връщане на всички пари. Изглежда, че има и загриженост от изток, особено сред балтийските държави.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте стана лидер на „Финансовите бунтовници” през последния месец – чрез популяризиране на фискалната дисциплина в ЕС и тласък на интегралистичните опити за взаимно обединяване на дълга или облекчаване на правилата за дефицит

Вкъщи Рюте се сблъсква и с местен натиск: четирипартийната му коалиция вече не е мнозинство в холандския парламент и евроскептичните сили бързат да се възползват от всеки признак на слабост и компромис. Освен това, изглежда, че настоящото предложение изглежда много непопулярно сред избирателите в Нидерландия. Едно проучване установи, че 61 на сто не подкрепят плана за възстановяване на ЕС. Всъщност четири процента от избирателите заявиха, че са доволни от предложението. „Не само Италия и Франция имат популисти; ние също ги имаме “, заяви холандски дипломат.

Европа се нуждае от план за възстановяване. Ако не успее да постигне това, ще навреди не само на солидарността, но и на Еврозоната (а може би и на ЕС) безвъзвратно. Това би разкъсало по шевовете Съюза и несъмнено ще удължи това, което ще бъде много дълбока рецесия. Но може ли да се постигне сделка? Имайки предвид сложността на предложенията ще отнеме време на държавите-членки да се уговорят, но за Брюксел именно сложните конкурентни интереси са най-тревожни, като опасенията могат да бъдат прекалено големи за преодоляване. /БГНЕС


Дарън Маккафри, „Евронюз”

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448