Избрано 14.05.2023 18:04 Снимка: ДНЕС+

1999 г.: Двойник на Бил Клинтън се качва в София на “Еър Форс 1”

Президентът и дъщеря му пътуват на борда на товарен военен самолет през РСМ и Косово, за да избегнат бомбардираната Сърбия

6-има от НСО преместват на ръце колите пред заведението на Пейчинов, за да паркира US лимузината до вратата

Изправя гардовете на нокти, като да иска да пие непроверена българска бира и влиза в подземен бар с един вход и без резервен изход

Заради безпрецедентни мерки за сигурност дегизирани като Бил Клинтън и дъщеря му Челси фигури се качват на борда на президентския “Еър Форс 1” на летище София. Часът е 8,20 сутринта, а датата - 23 ноември 1999 г. Американският президент (1993-2001), който отново бе у нас в края на миналата седмица по инициатива на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, посети българската столица за първи път преди 24 г. по покана на българския си колега Петър Стоянов.

Едновременно с емблематичния брониран самолет излита US военна машина, където всъщност е лидерът на САЩ. Трета пък вози журналистите, които отразяват европейската му визита. Това разказа пред “24 часа - 168 истории” Илия Лазаров, тогава шеф на кабинета на държавния глава. Акцията по прикритието е възможна, защото в края на ноември видимостта в столицата не е много добра, особено рано сутрин. Изпращачите се броят на пръсти - само четирима. Няма представители на медиите, които да се усъмнят дали влизащият в бронирания самолет е наистина Бил Клинтън. Липсва и публика.

”Не беше трудно да се осигури, но беше секретна информация. Бяхме само аз, Филип Димитров като посланик във Вашингтон и двама души от американското посолство. Пак за да няма съмнения, официално го изпратихме по протоколните правила, въпреки че друг човек мина по стълбичката до “Еър Форс 1”, добави Лазаров.

Причината за цялата тази тайнственост се крие в сложното международно положение. От 24 март до 11 юни същата година НАТО бомбардира бивша Югославия. Операцията под кодовото название “Съюзна сила” започва след клането в Рачак, където силите на реда на Слободан Милошевич са избили десетки цивилни, между които възрастни и деца. За американците обаче ударите са под мотото “Благородна наковалня”.

Заради напрежението между Вашингтон и Белград самолетът на Клинтън не може да мине през въздушното пространство на Югославия по пътя си обратно към родината. Затова прелита над Северна Македония и Косово.

Това е само една от всички мерки, които са предприети за сигурността му. У нас Националната служба за охрана (НСО) провежда уникална по същността си операция, когато той няколко пъти променя намерението си дали да вечеря в ротисерията на Августин Пейчинов на ул. “Христо Белчев”. Посещението е предвидено, след това отменено и в последния момент отново влиза в програмата. “За да може лимузината му да паркира точно пред входа на заведението на тясната улица, 6-има служители на Националната служба за охрана преместиха на ръце колите, които бяха на мястото”, разказа бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров. Не са искали да рискуват, тъй като иначе е трябвало президентът на САЩ да повърви около 150 - 200 метра пеш..

През цялото време службата действа заедно с американската Сикрет сървис. Те са дошли на оглед в София още месец и половина преди пристигането на високия гост. Проучват всички места, които ще посети лидерът на страната им. На работната среща двама представители предупредили ген. Владимиров, че хората им действат бързо и никой да не им се противопоставя, защото имат предимство в решенията.

”Тогава им казах да не се опитват да държат тон на нашите момчета, защото може да си останат да охраняват Клинтън сами. В крайна сметка нямаше спречкване между екипите”, коментира генералът пред “24 часа - 168 истории”.

Въпреки това обаче има няколко ситуации, в които поведението на американския президент изправя телохранителите на нокти, защото излиза извън рамките на договореното. Най-вече при изненадата, която му предлага Петър Стоянов, да се забавляват в бара “Стъргалото” на ул. “Раковски” (днес “Била” - б.р.). Проблемът е, че той е в подземие. Има само един вход и няма резервен изход при евентуални рискови обстоятелства.

Затова Сикрет сървис са категорично против посещението в нощния клуб. Идеята идва извън уточнената програма от страна на българския президент по време на официалната вечеря в хотел “Маринела”, тогава “Кемпински-Зографски”. 42-рият американски държавен глава се съгласява.

”Няма да забравя физиономията на техния шеф на охраната. И той, и останалите служители бяха много изненадани и притеснени - разказа още Илия Лазаров. - Опитаха се да го разубедят, но той беше твърдо решил. Второто, с което ги изправи на нокти, беше, че в бара пи българска бира, която не бяха проверили.”

Още на предварителните разговори Сикрет сървис са предупредили българите, че не е въпрос на недоверие, но трябва да се осигури абсолютно чиста храна и напитки и дори на официалната среща в президентството те са му поднесли чашата с вода. Всичко е щателно ревизирано и на вечерята. Затова неидентифицираната българска бира, от която изненадващо пие Клинтън, истински шокира американците. Въпреки че НСО са затворили “Стъргалото” 24 часа по-рано и са проверили за взривове и химически субстанции.

Собственикът е бил предупреден да блокира входа и да чака дали двамата президенти ще дойдат в подземния бар. Певците също са били в стендбай позиция, за да могат да пеят, ако гостът се съгласи да отиде там. Публиката е съставена от приятели на Петър Стоянов и е минала през проверка с рамка и рентген преди влизане.

”На Бил Клинтън там много му хареса. Личеше си, че искрено се забавлява. Той е от поколението на 50-те и 60-те години. Те са бунтари. А и в онзи момент вече беше на финала на двата си мандата и можеше да си позволи леки волности”, спомни си Лазаров. Накрая всичко завършва успешно, гостът даже свири на саксофон пред въодушевените присъстващи в бара.

Още преди американският лидер да дойде, Петър Стоянов искал да му предложи нещо оригинално. Избрали “Стъргалото”, защото е в центъра на София и е популярно заведение. Българският държавен глава лично го посочва като вариант. Но до последно държали всичко в тайна. Само трима души са посветени в замисъла - Лазаров, шефовете на президентския протокол и НСО Ярослав Голев и ген. Димитър Владимиров.

Няколко души от охраната също - за да проверят всяко кътче, хапки и напитки.

”Мероприятието беше на ръба, можеше да стане, можеше и да не стане. Моите впечатления са, че Клинтън се чувстваше свободен. Все пак да не забравяме, че американският президент може да е най-силният човек в света, докато е на поста си, но е като в златна клетка. Личната му свобода е ограничена”, разказва още Лазаров.

И наистина - само докато е в София, 8 служители на Сикрет сървис и 6-има от НСО са плътно до госта и следят всяко движение около него. 1500 полицаи осигуряват защитата на периметъра, в който пребивава. Много от тях са цивилни и са в първите редици в множеството на митинга на пл. “Александър Невски”. Там Клинтън произнася реч, като събитието съвпада с 10-годишнината от първите митинги през 1989 г. Знаейки, че американският демократ обича да контактува с хората, те имат за задача да стоят отпред, за да се ръкуват с него. Това е втората цедка, след като веднъж всички присъстващи са преминали през КПП с рамка и рентген. Нещо, което сега е нормална практика на концерти и събирания по площадите, но тогава е специално направено..

Проблем възниква, когато на американския президент започват да подаряват цветя, но все пак те също са прекарани през рентгена.

От съображения за сигурност НСО е издигнала огромни знамена на България и САЩ на митинга. “Сикрет сървис отчетоха положително факта, че сме използвали естествено прикритие, за да няма видим контакт”, разказа ген. Димитър Владимиров. Според него партньорите са проявили изключително доверие към НСО, като са позволили на гардовете да носят оръжието си, докато пазят US президента.

В същото време от покривите с насочени към него дула дебнат 10 снайперисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. Същото се случва при всяко отделно мероприятие на Клинтън в София - наблюдават го от т.нар. височинни постове. Предварително е подготвен сценарий кога и къде слиза или се качва в докараната от САЩ бронирана лимузина.

Най-трудно е да накарат хората по улиците или живеещите около местата от програмата му да държат прозорците си затворени. Нормално е в такава ситуация българите да са любопитни да видят госта, но според разчетите на НСО това трябва да бъде избегнато. В крайна сметка всичко приключва без излишни рискове. Ул. “Раковски” е абсолютно празна по времето, когато се очаква оттам да мине гостът. Очевидци разказват днес, че са идентифицирали ген. Кирил Радев, който към момента оглавява Националната служба за борба с организираната престъпност, да се разхожда цивилен. Оглежда лично всяко ъгълче за потенциални терористи.

Сима Владимирова /24 часа

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481