Храните, които не трябва да давате на котката си

Хороскоп 04.03.2021 08:11 Снимка: ДНЕС+

Храните, които не трябва да давате на котката си

Някои котки са доста чувствителни към храната си и няма да ядат каквото и да е. Но има и такива, които не подбират и хапват каквото им дадете. Хората често забравят, че домашните им любимци не могат да преработят някои от храните, с които се храним ние и хранят котките си с храна, която дори не подозират, че може да е вредна или дори опасна за тях. Храната за котки трябва да е натурална и пълноценна, за да могат да живеят дълъг и здравословен живот, но понякога се случва да ни остане храна, която ни се иска да дадем на нашата котка, за да не трябва да я изхвърляме.

Ето няколко съвета за това какво НЕ трябва да даваме на котката си, независимо колко вкусно е за нас:

  • Сирене и мляко

Колкото и да ви се струва странно, котките не трябва да приемат мляко и млечни продукти. В детските филмчета и приказки винаги когато има котка, тя пие мляко от купичка, което в действителност не е полезно за възрастните котки. Когато са бебета те имат нужда от майчиното мляко, но с възрастта те губят възможността да преработват лактозата и могат да получат проблеми с храносмилането. Именно заради това котките не трябва да приемат млечни продукти.

  • Сурови храни (включително яйца, пиле и риба)

Въпреки че всички сме виждали големите котки в зоопарка, които спокойно си хапват прясно месо, може да се изненадате да разберете, че това не винаги е най-добрата диета за домашна котка.

Суровото пиле и яйцата могат да съдържат вируса на салмонела, който е невероятно опасен, както за котки, така и за хора. Преди да давате каквито и да е животински продукти на вашата котка, те трябва да преминат през топлинна обработка, за да може всички бактерии и вируси да изчезнат. Но недейте да добавяте подправки към самото месо, тъй като тяхното обоняние е много по-силно от нашето и подправките ще ги отблъснат.

Суровите риби, от друга страна, съдържат ензим, който може да разгради нивата на витамин B1. Липсата на този витамин е свързана с неврологични проблеми и може да причини кома и конвулсии.

  • Царевица, соя или пшеница

Пшеничният глутен, царевицата, и соята могат да бъдат проблематични, тъй като са евтина алтернатива на протеините от чисто месо. Ако котката е склонна към затлъстяване и диабет, в никакъв случай не трябва да я храните с такъв тип храни. Една от причините за това е че добавената царевица, соя, или пшеница съдържа много въглехидрати. Тези въглехидрати се натрупват и водят до затлъстяване. Най-добрия избор в случая би била храна с доказан произход от чисто месо, каквато може да намерите в онлайн магазина на PetNetShop. Натуралната храна за котки се прави от качествено месо, което е годно за човешка консумация и предоставя на вашата котка необходимите хранителни вещества, за да живее дълъг и здравословен живот.

  • Шоколад и захарни изделия

Въпреки че повечето хора намират шоколада за вкусен, това лакомство съдържа две съставки, които са токсични за котките: теобромин и кофеин. Хората  метаболизират теоброминът много бързо, и за това можем да ядем шоколад без проблем. При котките преработването става много по-бавно, което причинява натрупване и токсични ефекти.

Шоколадът съдържа и кофеин, който котките също усвояват бавно, така че те са много по-чувствителни към него. Ако котката ви е погълнала шоколад, трябва да се свържете с вашия ветеринар възможно най-скоро, за да избегнете симптоми на токсичност, които потенциално могат да доведат до смърт.

Всяко количество шоколад може да причини симптоми на токсичност при котките, но различните видове шоколад могат да съдържат различни количества кофеин и теобромин. Токсичната доза на теобромин за котка е 200 мг. Единственият вид шоколад, за който не е нужно да се притеснявате, е белият шоколад, тъй като той не съдържа теобромин и кофеин. 

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176