Зеленски уволнява шефа на Службата за сигурност на Украйна?

ЕС и Свят 24.06.2022 15:06 Снимка: ДНЕС+

Зеленски уволнява шефа на Службата за сигурност на Украйна?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да отстрани от поста ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов. Това съобщава в. "Политико", позовавайки се на четирима служители, близки до президента, и на дипломат от западна страна, съветвал Киев относно реформите, необходими за модернициране на СБУ.

Причината за уволнението е непрофесионализмът на Баканов и фактът, че някои високопоставени служители от неговата служба са напуснали постовете си след началото на войната.

Източниците на изданието твърдят, че Зеленски планира да замени дългогодишния си приятел и бивш началник на кабинета с човек, който е по-добре запознат с работата на службата.

Осигуряването на плавен преход при смяната обаче може да е трудно, тъй като войната продължава. Близък до украинския президент твърди, че той се тревожи от перспективата да уволни някого от най-близкото си обкръжение.

В момента голяма част от ежедневните операции на СБУ се извършват от кабинета на президента и от хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски и ръководителя на кабинета му Андрей Ермак.

Назначаването на 47-годишния Баканов на настоящия му пост през 2019 г. беше критикувано от опозиционните партии, които заявиха, че той не е способен да оглави разузнавателната служба на Украйна.

След началото на войната той получи критики от правителството и парламента, че не е реагирал адекватно на руската военна операция и не е издал правилни заповеди на подчинените си - над 30 000 души.

Изключително сме недоволни от работата му и работим върху това да се отървем от него, заяви служител, близък до Зеленски. Не сме доволни от мениджърските му умения, защото сега са необходими умения за управление на кризи, които според нас той не притежава, поясни той.

"Политико" пояснява, че става дума не само за Баканов, но и за решението на бившия ръководител на дирекцията на СБУ в Херсонска област Сергей Криворучко да нареди на служителите си да напуснат Херсон преди нападението на руските военни, в противоречие с разпореждането на Зеленски.

"Много от ръководителите на регионалните отдели на СБУ се държаха много странно. Някои избягаха. Един човек в Чернигов, например, подпали цяла сграда на СБУ без причина, просто защото не е имал време да изнесе всички документи", разказа източникът пред изданието.

СБУ разполага с над 30 000 служители, което е седем пъти повече от британската контраразузнавателна служба MI5 и малко по-малко от ФБР на САЩ (35 000 служители). От години украинската служба е обвинявана в злоупотреба с власт и корупция, а многобройните опити за реформирането ѝ са неуспешни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648