Защо датската принцеса Мери пропусна погребението на Елизабет II

ЕС и Свят 23.09.2022 19:53 Снимка: ДНЕС+

Защо датската принцеса Мери пропусна погребението на Елизабет II

На погребението на кралица Елизабет на 19 септември в Уестминстърското абатство в Лондон присъстваха монарсите на много европейски и световни държави. Сред тях беше и датската кралица Маргрете заедно със сина си принц Фредерик.

Изненадващо обаче съпругата на Фредерик отсъстваше.

Става ясно, че около поканата на принцеса Мери за погребението на кралицата е имало сериозно объркване. На 13 септември датският кралски двор съобщи, че на събитието в Лондон ще присъстват Маргрете, престолонаследникът Фредерик и съпругата му.

Впоследствие обаче външното министерство на Великобритания "отменя" поканата до принцеса Мери. Причината е, че поканата до кралица Маргрете е плюс един - тя трябва да избере с кого да дойда и тя избира сина си.

Така втората покана до принц Фредерик плюс съпругата му става излишна. От министерството на Великобритания официално са се извинили на датското кралско семейство за цялото объркване, съобщават ни от Royal Central.

Междувременно стана ясно, че 82-годишната Маргрете е дала положителна проба за коронавирус след прибирането си от погребението на братовчедка си Елизабет. За момента състоянието й е стабилно.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648