Задържан е зам.-министърът на транспорта в Русия Владимир Токарев за измама

ЕС и Свят 21.01.2022 08:07 Снимка: ДНЕС+

Задържан е зам.-министърът на транспорта в Русия Владимир Токарев за измама

Заместник-министърът на транспорта в Русия е задържан по обвинение в измама. Според опозицията в страната този проблем е системен, а Путин обеща да го изчисти.

"Заместник-министърът на транспорта Владимир Токарев беше задържан на 19 януари и настанен в център за временно задържане", заяви говорител на вътрешното министерство пред държавната информационна агенция ТАСС.

44-годишният Токарев е работил с колеги за присвояване на средства от строителната компания "Спецтрансстрой" и свързаните с нея дружества, докато е бил част от нейния управленски екип в периода 2016-2018 г.

Фирмата фалира в началото на 2021 г., след като загуби няколко съдебни дела, заведени от руската държавна железопътна компания.

Министерството не уточнява за кяквя сума за присвояванет става въпрос в обвението.

По-рано през седмицата са били извършени обиски в дома и офиса на Токарев и са събрани както хартиени, така и цифрови доказателства за извършени престъпления.

Токарев стана заместник-министър на транспорта през ноември 2018 г., а преди това е заемал няколко правителствени поста, включително заместник-министър на строителството и заместник-министър на регионалното развитие.

Корупцията е ендемична в Русия и през последните години бяха арестувани няколко министри, заместник-министри и висши бюрократи, за да подкрепят публичния ангажимент на президента Владимир Путин да се бори с проблема.

През септември миналата година Русия арестува заместник-министър на енергетиката по подозрение в присвояване на средства на стойност около 7,9 млн. долара.

Опозиционни активисти твърдят, че законът се прилага избирателно, за да се наказват или заплашват лица, които са изпаднали в немилост пред лидера Путин./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648