Все повече конспиративни теории свързват евреите със създаването на Covid

ЕС и Свят 14.10.2021 10:14 Снимка: ДНЕС+

Все повече конспиративни теории свързват евреите със създаването на Covid

Теориите на конспирацията, обвиняващи евреите за автори на пандемията от коронавирус или на използването на последствията в тяхна полза, се разпространяват все по-широко през последната година, заяви Вячеслав Моше Кантор, председател на Европейския еврейски конгрес (EJC).

„През последната година теориите на конспирацията станаха широко разпространени, същността на която се свежда до факта, че евреите, еврейският народ или държавата Израел изостават или печелят от пандемията, като провеждат мащабна кампания за ваксинация“, каза той каза по време на пленарна сесия на Международния форум в Малмьо, посветена на запазването на паметта за Холокоста и борбата с антисемитизма.

Той също така изрази дълбока загриженост за нарастващото ниво на антисемитизъм и екстремизъм по целия свят. Според ръководителя на Конгреса младите хора са особено податливи на антисемитска дезинформация.

Международният форум в Малмьо трябваше да се проведе през октомври 2020 г., 75 години след края на Втората световна война и освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, но бе отложен заради Covid. Форумът събра държавни и правителствени ръководители, изследователи, експерти и представители на гражданското общество от близо 50 държави. Форумът беше организиран от шведския премиер Стефан Льовен. Сред участниците бяха кралят на Швеция Карл XVI Густав и кралицата на Швеция Силвия, президентът на Израел Ицхак Херцог, президентът на Румъния Клаус Йоханис, министър -председателят на Ирландия Мичол Мартин, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448