Вече е невъзможно да се лети на цена за такси, събота е най-скъпият ден за полет

ЕС и Свят 08.06.2023 18:47 Снимка: ДНЕС+

Вече е невъзможно да се лети на цена за такси, събота е най-скъпият ден за полет

Засегнати са маршрутите както на дълги, така и на кратки разстояния

Евтините полети вече са в историята, след като цените на самолетните билети по целия свят непрестанно се увеличават след края на пандемията. Засегнати са както маршрутите на дълги, така и на къси разстояния.

Билетите във Франция например са с 23,6% по-скъпи спрямо миналата година. Цените на международните полети от Обединеното кралство пък са се увеличили с около 18 на сто спрямо 2022 г. според уебсайта за резервации на пътувания Kayak.

Анализатори коментират, че след нахлуването на Русия в Украйна санкциите върху вноса на горива са довели до спираловиден скок на цените.

“Поради 71-процентното увеличение на цените на петрола на годишна база нашата средна цена се е повишила с 31%”, обяви шефът на Easyjet Йохан Лундгрен пред АФП. Горивото представлява около 30% от разходите на превозвачите.

“Рязкото увеличение на разходите за поддръжка, свързано с недостига на определени метали и нарушените вериги за доставки също са допринесли за явлението”, обяснява Марк Роше, ръководител на френските компании Air Caraibes и French Bee. Той допълва, че има ръст и на заплатите в авиационния сектор.

Главният изпълнителен директор на Eurowings Йенс Бишоф пък очаква билетите за самолет да поскъпнат допълнително поради нарастващите разходи за гориво, персонал и летищата.

“Вече не е възможно да летите на цена за такси”, каза Бишоф. И прогнозира, че полетите ще бъдат с около 20% по-скъпи през пиковия сезон тази година, отколкото през 2022 г.

Въпреки по-скъпите билети и инфлацията, които също притискат портфейлите на желаещите да пътуват, няма спад в търсенето на полети, отбелязва “Евронюз”. Ако имате свободата да избирате датите за почивката си, летенето по-рано през лятото е добър начин да спестите пари. Краят на юли е най- скъпото време за пътуване от Обединеното кралство, показват данните на Kayak. А събота е най-скъпият ден за пътуване. Полет в началото на юни може да ви спести до 44% от цената за билета и 15% от хотелите.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147