Възобновяемата енергия и 5G мрежите са приоритетите на бъдещия японски премиер

ЕС и Свят 16.09.2021 12:38 Снимка: ДНЕС+

Възобновяемата енергия и 5G мрежите са приоритетите на бъдещия японски премиер

Японският министър на ваксинацията Таро Коно, считан за фаворит за наследник на премиера Йошихиде Суга, заяви в четвъртък, че всякакви нови мерки за икономическо стимулиране трябва да дадат приоритет на възобновяемата енергия и разширяването на 5G мрежите в цялата страна, предаде "Ройтерс".

В интервю Коно каза също, че сега е трудно да се промени рязко паричната политика предвид напрежението, което пандемията от коронавирус нанася върху икономиката.

В проучване, проведено от ежедневника Asahi в събота и неделя, 33% от анкетираните заявиха, че Коно е най-подходящият за следващия лидер, следван от бившия министър на отбраната Шигеру Ишиба от 16% и бившия външен министър Фумио Кишида с 14 процента.

Проучването на Asahi показа, че 58% от анкетираните смятат, че следващият лидер не трябва да следва политиката на последните двама премиери.

Припомняме, че премиерът Йошихиде Суга вероятно ще се оттегли и от премиерския пост.

В началото на мандата си като премиер Суга имаше висок рейтинг на одобрение от около 70%. Популярността му обаче намалява.

Причината е, че партията му беше разтърсена от поредица скандали, свързани с непотизъм. Суга беше критикуван и за начина, по който ръководеше борбата с пандемията от коронавирус и японската кампания за ваксинация, която започна късно.

Освен това премиерът беше подложен на критики и заради настояването си Олимпиадата в Токио да продължи въпреки извънредното положение в японската столица поради скока на заразени с COVID-19.

На 29 септември ще се проведе гласуването за избор на членове на партията, а на 28 ноември ще се състоят и парламентарните избори./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448